Un Helvası Tarifi
Evde kolayca yapabileceğiniz ve tatlı krizlerinizde imdadınıza yetişecek harika bir un helvası tarifi ile karşınızdayız. Un helvası, özellikle süt kullanıldığında daha kıvamlı ve lezzetli bir hale gelir. Şimdi, un helvasının nasıl yapıldığını adım adım öğrenelim.
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı
- 500 gram un (yaklaşık 3,5-4 su bardağı)
- Ceviz içi
Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
Un Helvası Nasıl Yapılır?
- Öncelikle, geniş bir tencereye tereyağını alın ve orta ateşte eritin.
- Tereyağı tamamen eridikten sonra, unu ilave edin ve sürekli karıştırarak kavurmaya başlayın.
- Ayrı bir tencerede şerbet için; su, süt ve şekeri bir araya getirip, ocağın altını açın.
- Unu, hafif kahverengimsi bir renk alana kadar kavurmaya devam edin; bu aşamada unun kokusu da yayılmaya başlayacaktır.
- Unu kavurduktan sonra, içine 1 bardak iri doğranmış ceviz ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Un helvasının kıvamı, kokusundan ve cıvıklaşmasından anlaşılacaktır; bu noktada şerbeti hazırlamak için kaynayan karışımın altını kapatın.
- Kaynayan şerbeti, helvaya bir seferde dökün. Dikkatli olun, çünkü bu aşamada buhar çıkışına karşı dikkatli olmalısınız.
- Sadece bir kez karıştırdıktan sonra, tencerenin ağzını kapatın ve ocağın altını kapatın. Bu, helvanın dinlenmesini sağlayacaktır.
- Dinlendirdiğiniz helvayı, bir spatula yardımıyla alt üst edip, karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz.
- Helvanızı ister kaşıkla, isterse kalıpla şekil vererek sunabilirsiniz. Afiyet olsun!