Ağrı Hissi Yanılgısı
Hastaların endoskopi veya kolonoskopi işlemleri hakkında duydukları söylentiler nedeniyle kaygı duyduklarını belirten Prof. Dr. Meltem Ergün, “Birçok hasta, bu işlemlerin genellikle ağrılı olacağını veya işlem sırasında rahatsızlık hissedeceklerini düşünüyor. Ancak bu düşünceler gerçeği yansıtmıyor. Bu tür endişeler, geçmişte yaşanan kötü tecrübelerden kaynaklanmaktadır,” dedi.
Gelişen tıbbi teknolojilerle birlikte endoskopi ve kolonoskopi işlemlerinin artık daha konforlu bir şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayan Ergün, “Hastalar, hafif derecede uyutularak işlem yapılıyor. Dolayısıyla hasta işlem süresince herhangi bir şey hissetmiyor. ‘Haydi şimdi uyuyoruz’ dediğimizde, hastamız o an uykuya dalıyor. İşlem tamamlandığında ise ‘Yaptınız mı? Ne zaman oldu?’ şeklinde sorular sorabiliyor,” açıklamasında bulundu.
Yaşlı ve Obez Hastalara Endoskopi
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, gerekli önlemler alındığında yaşlı ve obez hastalara da endoskopi yapılabileceğini ancak bu hastaların ek sağlık durumlarının dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ergün, “Yaşlı veya obez hastalara endoskopi yapılamayacağı bilgisi yanlıştır. Bu hastaları öncesinde titizlikle değerlendiriyoruz,” diye konuştu.
Ergün, “Eğer hastanın önceden KOAH rahatsızlığı, kardiyovasküler hastalığı veya geçmişte ciddi bir operasyon geçirmişliği varsa, o zaman ilgili branştan görüş alıyoruz. Hatta 180 kiloluk bir hastaya bile güvenli bir şekilde endoskopi uygulayabiliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Tanı ve Tedavide Endoskopinin Rolü
Endoskopi ve kolonoskopi işlemlerinin sadece tanı koymakla kalmayıp, aynı zamanda tedavi amaçlı olarak da kullanıldığını söyleyen Ergün, “Kolonoskopi sırasında polip adı verilen oluşumlar tespit edersek, işlem esnasında bunları alarak tedavi gerçekleştiriyoruz. Aynı şekilde, endoskopi sırasında bir kanama odağı belirlediğimizde, enjeksiyonla ya da ilgili bölgeyi yakarak kanamayı durdurabiliyoruz,” şeklinde bilgi verdi.
Dikkat Edilmesi Gereken Alarm Belirtileri
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, alarm belirtileri gösteren hastaların mutlaka endoskopik işleme tabi tutulması gerektiğini ifade ederek, bu belirtileri şu şekilde sıraladı:
- Sebebi bilinmeyen kilo kaybı
- Sebebi bilinmeyen kansızlık
- Sebebi bilinmeyen kusmalar
- Dirençli kabızlıklar
- Dışkıda kan görülmesi