1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Meme Muayenesi: Nasıl Yapılır ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme Muayenesi: Nasıl Yapılır ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Memelerin muayenesi, iki aşamada gerçekleştirilebilir. İlk aşamada, ayna karşısında ve ayakta durarak memelerin dış görünüm detaylarını gözlemlemek önemlidir. İkinci aşamada ise sırt üstü yatarak elle muayeneyi yapılması gerekmektedir. Kadınların kendi kendine meme muayenesi her ay (daha sık olmamak kaydıyla) gerçekleştirilmelidir. Adet gören kadınlar için en uygun muayene zamanı, kanamanın sona erdiği haftadır. Menopozdaki kadınlar ise her ay kendilerine belirledikleri bir günde muayene olmalıdırlar.

Detaylı bilgi için tıklayın.

1. Ayna Karşısında Meme Muayenesi

Ayna karşısında ve iyi aydınlatılmış bir ortamda, üst beden çıplak olacak şekilde meme çevresi, altı, meme başları ve koltuk altları dikkatlice incelenmelidir. Öncelikle memelerin boyutları, simetrisi ve renginde herhangi bir anormallik, meme başlarında ya da meme derisinde çökme, kızarıklık gibi durumlar farklı açılardan kontrol edilmelidir. Ardından, aynı gözlem kollar yukarı kaldırıldığında yapılmalıdır. Bu pozisyonda memenin alt bölgeleri ve koltuk altları daha iyi gözlemlenebilir.

2. Sırt Üstü Yatar Pozisyonda Meme Muayenesi

Sırt üstü yatar pozisyonda muayene yaparken, sağ meme kontrolü için sağ kol, sol meme kontrolü için ise sol kol başın altına yerleştirilir. Muayene edilen tarafın omuz altına ince katlanmış bir havlu ya da yastık konulmalıdır. Karşı elin işaret, orta ve yüzük parmakları birleştirilerek dairesel hareketlerle meme çevresi ve koltuk altında kitle olup olmadığına bakılmalıdır.

Detaylı bilgi için tıklayın.

3. Duş Altında (Ayakta) Muayene

Yatarak yapılan tüm muayeneleri, duş altındayken ve ayakta durarak, belirlenen parmakları kullanarak, tercihen sabunlu bir şekilde (parmakların deride hareketini kolaylaştıracağı için) gerçekleştirebilirsiniz.

Elinize Yumru ya da Kitle Gelirse…

Eğer bu muayene sırasında herhangi bir yumruya ya da kitleye rastlarsanız, gecikmeden bir sağlık kurumuna başvurmalısınız. Unutmayın; 20-40 yaş arası, şikayeti olmayan her kadının 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl doktora giderek meme muayenesinden geçmesi son derece önemlidir.

Detaylı bilgi için tıklayın.

Bu bir ilandır.

Meme Muayenesi: Nasıl Yapılır ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin