Ocak Ayı
- 4 – 6 Kişilik
- Hazırlanma Süresi: 30 dk
- Pişirme Süresi: 30 dk
Yapımı İçin Gerekli Malzemeler:
- 8 adet kalın kesilmiş pastırma
- 20 adet taze mantar
- Koşer tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 2 su bardağı tavuk suyu
- 2 su bardağı tam yağlı süt
- 1 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1/3 fincan rendelenmiş parmesan peyniri
Polenta İçin:
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı mısır irmiği
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal
- 75 gram tereyağı
- 100 gram rendelenmiş eski kaşar peyniri
Üzeri İçin:
- Taze kekik
- Taze biberiye
- Taze frenk soğanı
Hazırlanışı
Tarif Sahibi: Gülşah Karaman – Pembernar Özel
Polenta Nedir? Avrupa mutfağında özellikle İtalya’nın öne çıkan lezzetlerinden biri olan polenta, esasen mısır irmiği, kaynar su ve tuzun birleşimiyle oluşan, oldukça lezzetli bir bulamaçtır. Genellikle et ve balık yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edilen polenta, zamanla tereyağı ve peynir eklenerek zenginleştirilen bir püre haline gelir. Polenta, dilimlenip katılaştırılarak da sunulabilmektedir.
Bu tarifte polentayı daha da lezzetli hale getiriyoruz! Kavrulmuş mantar ve pastırma ile zenginleştirilmiş polenta, damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakacak. İşte adım adım tarifi:
- 1. adım: İlk olarak polentayı hazırlamak için bir tencereye su, zerdeçal ve tuzu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
- 2. adım: Su kaynadığında ocağın altını kısın ve yavaşça mısır irmiğini ekleyin. Karıştırarak yeniden kaynamaya bırakın.
- 3. adım: Karışım kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve arada karıştırarak yaklaşık 25 dakika pişirin.
- 4. adım: Pişen karışıma rendelenmiş peynir ve tereyağını ekleyin, 5 dakika daha karıştırarak pişirin.
- 5. adım: Tabanı ve kenarları yağlı kağıtla kaplanmış kare ya da dikdörtgen bir servis tabağına polentayı dökün ve kenara alın.
- 6. adım: Fırını 180 dereceye ısıtın.
- 7. adım: Orta boy bir tencerede pastırmayı, yağını salana kadar 5-7 dakika pişirin ve bir tabağa alın.
- 8. adım: Temizlenmiş mantarları, orta ve küçük boyda kesmeden fırın tepsisine dizin. Mantarların üzerine tuz ve karabiber serpin, fırına yerleştirin.
- 9. adım: Mantarlar yumuşayana kadar 25-35 dakika pişirin.
- 10. adım: Pastırmayı pişirdiğiniz tencerede tavuk suyu, süt ve doğranmış soğanı kaynamaya bırakın.
- 11. adım: Kaynayan karışıma polentayı yavaşça ekleyin ve karıştırmaya başlayın.
- 12. adım: Ardından tereyağı ve parmesan peynirini ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- 13. adım: Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
- 14. adım: Servis yaparken polentayı kaselere dökün ve üzerine kavrulmuş mantar ile pastırmayı yerleştirin.
- Son adım: Taze kekik, biberiye ve frenk soğanı ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun!