Aşure: Geleneksel Lezzet
Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan ve köklü bir geçmişe sahip olan bir tatlıdır. İslami inançlara göre, bu özel günde Nuh Peygamber, Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Aşure kelimesi, Arapçada “onuncu” anlamına gelen عَشْرَة kelimesinden türetilmiştir.
Aşure Malzemeleri (25 Kişilik)
- 500 gram aşurelik buğday (yaklaşık 3 su bardağı)
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı nohut (çiğ 1 su bardağı, haşlanmış 3 su bardağı)
- 1 su bardağı kuru fasulye (çiğ 1 su bardağı, haşlanmış 3 su bardağı)
- 200 gram kuru kayısı
- 200 gram kuru üzüm
- 1 su bardağı fındık
- 3 litre su (buğdayı haşlamak için)
- 4 litre sıcak su (gerektikçe eklemek için)
- 2 su bardağı süt
- 4 su bardağı toz şeker (damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
- Çeyrek çay kaşığı tuz
- Çeyrek çay kaşığı karabiber
- Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu alın)
Üzeri İçin:
- 25 gram fındık
- 25 gram kuş üzümü
- 100 gram ceviz
- 1 adet nar
- Tarçın
Aşure Yapılışı
Öncelikle nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdayı iyice yıkadıktan sonra büyük bir tencereye alın. Üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatın, çıkan sarı suyu süzün. Bu işlemi bir kez daha tekrarlayıp suyunu süzün.
Daha sonra, haşlanmış buğdayın üzerine 3 litre kadar kaynar su ekleyip yaklaşık 50 dakika boyunca kaynatın. Eğer isterseniz, akşamdan buğdayı iki kez kaynatıp suyunu süzerek, sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, sadece 15 dakika kaynatmak yeterli olacaktır.
Buğday yumuşadıktan sonra, pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinci ekleyin. 15 dakika daha kaynatmaya devam edin.
Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık ve karanfil suyunu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Bu aşamada arada gerektikçe sıcak su eklemeyi unutmayın.
Aşureyi tek tek cam kaselere paylaştırın. Aşure kaselerde soğumaya başladığında, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Bu geleneksel tatlı, hem lezzeti hem de anlamı ile paylaşmanın ve birlik olmanın sembolüdür.