ABONE OL
İştah, birçok organik, çevresel ve ailesel faktörden etkilenebilir. Besinin görüntüsü, kokusu ve sunuluş şekli, iştah üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ek gıda dönemindeki hatalar, anne sütünü azaltma, püre kıvamında devam etme gibi durumlar, iştahsızlığa yol açabilir. Ek gıdaya geçerken, bebek açlık hissettiğinde anne sütü verilmesine devam edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ek besinlerin verilmesi, ebeveynin yoksunluk hissetmesine neden olmamalıdır.
6. ayda püre, 7. ayda pütürlü püre, 8-9. aydan itibaren ise katı gıdalara geçiş yapılması önerilmektedir. Sık yapılan hatalardan biri, çocuğun sadece ne yediği veya ne kadar yediği ile ilgilenilmesi, ancak nasıl yediğine dikkat edilmemesidir. Kuralcı ebeveynler, kendi belirledikleri besinleri ve miktarları, yine kendi belirledikleri saatlerde ve öğün sayılarında vermeye çalışırken, toleranslı ebeveynler, çocuğun kendi istediği zaman istediğini yemesine izin vermektedirler. İdeal olan, yaşa uygun sayıda öğünler halinde duygusal ve sağlıklı bir beslenme yöntemidir.
Çocuk, ebeveyn ile aynı masayı paylaşarak aynı anda beslenmelidir. Ebeveyn, çocuğun açlık ve doygunluk belirtilerine saygı göstererek, çocuğun kendi istediği kadar beslenmesine ve sunduğu çeşitler arasından seçim yapmasına izin vermelidir. Bu süreçte ebeveyn de örnek oluşturacak şekilde sağlıklı bir beslenme alışkanlığı sergilemelidir.
İdeal bir beslenme ortamı, masada yapılmalı ve öğün aralığı en az 4 saat olmalıdır. Ayrıca, öğün süresinin 10 dakikadan kısa, 30 dakikadan uzun olmaması önemlidir.
Gastrointestinal hastalıklar, iştahsızlığın en önemli organik nedenleri arasında yer almaktadır. Yutma bozukluğu, reflü, gastrit, ülser, gecikmiş mide boşalması, kabızlık, besin alerjileri, sarılık ve karaciğer hastalıkları iştahsızlık nedenleri arasında sayılabilir. Yapılan hatalardan biri, boy ve kilosu normal olan bir çocukta organik bir nedenin olmayacağı düşüncesidir. Örneğin, besin alerjisine bağlı özofajiti olan bir bebek, gündüz beslenmeyi reddedip sadece gece beslenerek uygun boy ve kiloda olabilir; bu durum, bebeğin özofajiti olmadığı anlamına gelmez.
İki yaşında sadece yüksek kalorili püre ile beslenen çocukların, normal bir beslenme alışkanlığına sahip olduğu söylenemez. Eğer iştahsızlık veya beslenme bozukluğu düşündürecek bir durum 2 haftadan fazla sürüyorsa ve o sırada buna neden olacak bilinen bir durum yoksa, ailesel ve davranışsal nedenlerin araştırılması önemlidir. Ancak, organik nedenlerin de mutlaka incelenmesi gerekmektedir.