6. Gün İftar Menüsü
Ramazan ayının vazgeçilmez anlarından biri olan iftar sofraları, aileniz ve sevdiklerinizle bir araya gelip keyifli anlar yaşamanız için harika bir fırsat sunar. İşte, bu özel akşam için hazırlayabileceğiniz pratik ve lezzetli bir iftar menüsü. Bu menüde, yöresel lezzetlerin de yer aldığı birbirinden enfes tarifler bulunuyor. Hazırsanız, 6. gün iftar menüsünü keşfedelim!
Çorba: Düğün Çorbası
Malzemeler:
- 5 parça kuzu gerdan
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- Yarım limon
- Su
- Zeytinyağı, pul biber, nane
Nasıl hazırlanır?
- Kuzu gerdan parçalarını iyice yıkayın ve 2 su bardağı su ile köpükleri oluşana kadar kaynatın.
- Rengi kararmış olan köpüklü suyu dökün, ardından tekrar 5 su bardağı su ekleyin ve etler yumuşayana kadar pişirin.
- Et suyunu ince süzgeçten geçirerek başka bir tencereye aktarın ve ocağın altını kısık olarak açın.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta sarısı, limon suyu, un ve 1 çay bardağı suyu iyice çırpın, kaynayan et suyuna karıştırarak yavaşça ekleyin.
- Didiklenmiş etleri çorbanın içine ekleyin ve göz göz olana dek pişirin. Tuz ile tatlandırdıktan sonra üzerine kızdırılmış yağ, pul biber ve nane gezdirerek servis edin.
Ara Sıcak: Patatesli ve Peynirli Sigara Böreği
Malzemeler:
- Haşlanmış patates
- Günlük yufka
- Peynir
- 1 şişe maden suyu
- Yarım su bardağı süt
- 1 adet yumurta
Nasıl yapılır?
- Patatesi haşlayarak çok az süt ile ezin ve karabiber, tuz ile tatlandırın.
- Peynirin üzerine pul biber ve maydanoz ekleyerek lezzetlendirin. Ayrı bir kapta, maden suyu, yumurta, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve sütü karıştırın.
- Üçgen şeklinde kestiğiniz yufkanın iç kısmına bu sıvı karışımdan sürün. Ardından patates veya peynirli karışımdan koyarak sarın.
- Kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartıp sıcak servis edin.
Ana Yemek: Etli Nohut
Malzemeler:
- 1 adet soğan
- 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
- 350 gram dana kuşbaşı eti
- 1,5 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet limonun suyu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
Nasıl yapılır?
- Bir tencereye zeytinyağını, küp küp doğranmış soğanı, salçayı ve etleri ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce kavurun.
- Üzerine su ekleyin ve orta ateşte kapağı kapalı bir şekilde etler yumuşayana kadar pişirin.
- Etler yumuşadıktan sonra içerisine limon suyu, tuz, baharatlar ve haşlanmış nohutları ekleyin. Birkaç taşım daha kaynatın.
- Tencereyi ocaktan alarak, sıcak sıcak servis edin.
Tatlı: Revani Tatlısı
Malzemeler:
Keki için:
- 2 yumurta
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 2 tatlı kaşığı haşhaş
Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
Nasıl yapılır?
- Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Ardından süt ve zeytinyağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- İrmik, un, haşhaş ve kabartma tozunu ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar çırpın.
- Kek harcınızı yağlanmış bir fırın tepsisine dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
- Şerbeti hazırlamak için, su ve şekeri kaynatın ve ılıması için bekleyin.
- Pişen sıcak tatlınızın üzerine şerbeti gezdirin ve çekmesi için bekleyin.
- Kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!