5. Gün İftar Menüsü
Ramazan ayının beşinci gününde, sofralarınızı şenlendirecek ve damaklarınızı tatlandıracak harika bir iftar menüsü hazırladık. Bu menüde, başlangıç olarak lezzetli bir çorba, ardından ara sıcak, ana yemek ve tatlı ile birlikte doyurucu bir akşam yemeği sunuyoruz. İşte sizlere önerdiğimiz 5. gün iftar menüsü:
Çorba: Köz Domates Biber Çorbası
Malzemeler:
- 10 adet olgun domates
- 1 adet büyük kuru soğan
- 2 adet kırmızı biber
- 1 diş sarımsak
- Yarım paket krema
- 1 yemek kaşığı salça
- 4 bardak sıcak et suyu
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Sıvı yağ veya zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Köz Domates Biber Çorbası Nasıl Yapılır?
- Öncelikle domatesleri ortadan ikiye kesip bir tepsiye dizin. Üzerine karabiber, tuz ve zeytinyağı gezdirin.
- Fırında 15 dakika pişirdikten sonra çıkartıp, doğranmış soğanları ve biberleri ekleyin. Üzerlerine tekrar karabiber ve tuz serpin.
- Sarımsakları da ekleyerek tekrar 15 dakika fırında pişirin.
- Bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı ısıtıp, salçayı ekleyin ve kavurun. Ardından fırında pişen tüm malzemeleri tencereye ekleyin.
- Üzerine sıcak et suyunu dökün ve kaynatmaya bırakın.
- Baharatları ekledikten sonra, 10-15 dakika kaynatıp, blender ile pürüzsüz hale getirin.
- Son olarak, kremayı ekleyip bir süre daha kaynatın ve ardından sıcak servis edin.
Ara Sıcak: Patatesli Ispanak Graten
Malzemeler:
- 3 orta boy haşlanmış patates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1.5 su bardağı süt
- Tuz
- 2 demet ıspanak
- 1 orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- Kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1.5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
Nasıl Yapılır?
- Haşlanmış patatesleri bir kabın içerisine rendeleyin. Üzerine tereyağı, tuz ve sütü ekleyip iyice karıştırın.
- Yağlı bir borcama bu karışımı yayıp bastırın.
- Bir tencerede sıvı yağı ısıtıp, doğranmış soğanı kavurun. Ardından ıspanakları ve tuzu ekleyin, ıspanaklar suyunu çekene kadar pişirin.
- Beşamel sos için ayrı bir tencerede sıvı yağı ve unu kavurun, ardından sütü ekleyip kaynayana kadar karıştırın.
- Beşamel sosu ıspanaklı karışımın üzerine dökün ve karıştırın.
- Bu karışımı patates püresinin üzerine yayıp, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişirin.
Ana Yemek: Fırında Kaşarlı Köfte
Malzemeler:
- 1 kg kıyma
- 1.5 su bardağı robotta çekilmiş bayat ekmek içi
- 1 büyük kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz
Sosu İçin:
- 5 adet orta boy domates
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber
Nasıl Yapılır?
- İlk önce domatesleri yıkayıp, bıçakla birkaç parçaya kesin ve rondoda püre haline getirin.
- Domates püresini bir tencereye koyup, üzerine sıvı yağ, tuz ve karabiber ekleyin. Ara ara karıştırarak suyu çekene kadar pişirin ve ocaktan alın.
- Köfte harcı için derin bir kaba kıymayı, rendelenmiş soğanı, ekmek içini, yumurtayı, ince kıyılmış maydanozu ve sarımsağı ekleyin. Baharatları ve tuzu da ekleyerek iyice yoğurun.
- Yoğrulan harçtan ceviz büyüklüğünde köfteler yapıp, fırın kabına dizin. Üzerlerine eritilmiş tereyağı gezdirin.
- 200 derece fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp, hazırladığınız domates sosunu dökün ve tekrar fırına verin.
- 20 dakika kadar pişirin, ardından köftelerin üzerine rendelenmiş kaşar serpin ve kaşarlar eriyene kadar fırında tutun.
Tatlı: Ev Usulü Kazandibi
Malzemeler:
- 6 su bardağı süt
- 3 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
- 3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 tatlı kaşığı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tarçın
Nasıl Yapılır?
- 6 su bardağı sütü, 1 su bardağı toz şekeri, 3 yemek kaşığı pirinç ununu ve 3 yemek kaşığı mısır nişastasını derin bir tencereye alın.
- Karışımı bir çırpma teli ile pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın ve kıvam alana kadar pişirin.
- Son olarak tereyağını ekleyip, tatlının sıcaklığıyla erimesini sağlayarak karıştırın.
- Yağlanmış bir fırın tepsisinin yüzeyini pudra şekeri ve tarçın karışımıyla kaplayın. Üzerine iki kepçe muhallebiyi eşit miktarda yayın.
- Tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire muhallebiyi yakın. Yakma işlemi bittikten sonra kalan muhallebiyi de tepsiye dökün ve bir spatula ile düzeltin.
- Buzdolabında soğutun ve kıvam almasını sağlayın. İnce uzun dilimlere ayırın ve spatula yardımıyla rulo şeklinde sarın.
- Rulo yapabileceğiniz tatlıyı, yanık tarafı üstte kalacak şekilde kare dilimler halinde de servis edebilirsiniz. Arzuya göre servis tabaklarına birer top sade dondurma ekleyebilirsiniz.