4. Gün İftar Menüsü
Bu akşam sofranızı şenlendirecek lezzetli ve görsel olarak mükemmel yemek tarifleri ile karşınızdayız. 4. gün iftar menüsünde ezogelin çorbası, ara sıcak olarak peynir köftesi, ana yemek olarak kıymalı çökertme kebabı ve tatlı olarak kremalı revani bulunmaktadır. İşte detaylı tarifler:
Çorba: Ezogelin Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 çay bardağı kırmızı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
Servisi için:
- 1/2 adet limon suyu
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Nasıl yapılır?
Öncelikle geniş bir tencerede sıcak suyu kaynatın. Yıkayıp süzdüğünüz kırmızı mercimeği ekleyin. Ardından pirinç, bulgur ve tuzu da ilave edin. Tüm malzemeleri yaklaşık 35 dakika, mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Başka bir tavada tereyağını eritin, üzerine doğranmış soğanı ekleyin ve kavurun. Kavrulan soğanların üzerine domates salçasını ve nane ekleyip 2 dakika daha kavurun. Kavrulan karışımı çorbanın bulunduğu tencereye ekleyin ve 10 dakika daha pişirin. Limon suyu ve pul biber ile sıcak olarak servis edin.
Ara Sıcak: Peynir Köftesi
Malzemeler:
- 250 gr lor peyniri (yaklaşık 2 su bardağı)
- 2 yumurta
- Yarım paket kabartma tozu
- 2-3 yemek kaşığı un
- Pul biber
- Tuz
- Maydanoz
Üstü için:
- Yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı galeta unu
Nasıl yapılır?
Bir yumurtanın sarısını ayırarak kızartmak için kullanın. Maydanozu ince ince doğrayın. Tüm malzemeleri ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Kadınbudu köfte yapar gibi şekillendirin. Tavada sıvı yağı ısıtın ve köfteleri önce yumurta sarısına, ardından galeta ununa bulayıp kızartın. Sıcak olarak servis edin.
Ana Yemek: Kıymalı Çökertme Kebabı Tarifi
Malzemeler:
- 200 gram kıyma
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 1 adet orta boy kuru soğan
- Sıvı yağ
- Tuz, pul biber, kekik
- 2 adet büyük boy patates
- Maydanoz
- Kızartmak için sıvı yağ
Üzeri için:
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
Nasıl yapılır?
Kıymayı bir tavaya alarak sıvı yağ ile kavurun. İnce doğranmış soğanları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ardından rendelenmiş domatesleri ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyerek harcı hazırlayın. Patatesleri soyup ince uzun dilimler halinde doğrayın ve kızartın. Kızaran patatesleri servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün, kıymalı harcı ilave ederek sıcak servis edin.
Salata: Havuçlu Çoban Salatası
Malzemeler:
- 1 adet büyük boy domates
- 2 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy salatalık
- 3 adet küçük sivri biber
- 1 adet küçük boy kırmızı soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Nar ekşisi
- Tuz
Nasıl yapılır?
Tüm sebzeleri küp küp doğrayın ve derin bir kaba koyun. Üzerine tuz, zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyip iyice karıştırın. Servis tabağına alarak sunum yapın.
Tatlı: Kremalı Revani Tarifi
Malzemeler:
Revani için:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı irmik
- 4 yemek kaşığı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Arzuya göre 1 adet portakal veya limon kabuğu rendesi
- 1 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- 7-8 damla limon suyu
Kreması için:
- 1 litre süt
- 1 yumurta sarısı
- Yarım su bardağı şeker
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 3 yemek kaşığı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket 200 ml.lik sıvı krema
Nasıl yapılır?
Öncelikle şerbet için şeker ve suyu karıştırıp kaynatın. 10 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra limon suyu ekleyip ocaktan alın. Çırpma kabında yumurta ve şekeri iyice çırpın, ardından sıvı yağ, yoğurt ve isteğe bağlı olarak portakal veya limon kabuğu rendesini ekleyin. Kuru malzemeleri de ekleyip karıştırdıktan sonra yağlanmış fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Fırından çıkan tatlının sıcaklığını kaybetmeden çatalla delikler açın ve şerbeti dökün. Tatlı şerbeti çekerken kremasını hazırlayın; sıvı krema ve vanilya hariç diğer malzemeleri karıştırarak pişirin. Koyulaştığında ocaktan alın, sıvı krema ve vanilyayı ekleyip çırpın. Kremayı tatlının üzerine dökün ve en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servis edin. Üzerini arzu ettiğiniz malzemelerle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!