Ramazan ayının dördüncü gününde iftara özel hazırladığımız menüyü sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu akşamki menümüzde, lezzetli bir çorba, doyurucu bir ana yemek, atıştırmalık bir ara sıcak ve tatlı bir seçenek yer alıyor. İşte detaylar:
Çorba: Tavuk Suyu Çorbası
Malzemeler:
- – 1 çay bardağı tel şehriye
- – 3 su bardağı tavuk suyu
- – 2 su bardağı su
- – 5 adet tavuk baget
- – 1 yemek kaşığı tereyağı
- – 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- – 1 çay kaşığı tuz
- – 1 tutam maydanoz (ince kıyılmış)
- – 1 tutam karabiber
Terbiyesi için:
- – 1 dolu yemek kaşığı un
- – 1 dolu yemek kaşığı yoğurt
- – 1 yemek kaşığı limon suyu
- – Biraz tavuk suyu veya su
Nasıl yapılır?
- Öncelikle, tavuk bagetlerini düdüklü tencerede 1,5-2 bardak su ile haşlayın.
- Tavuk suyuna lezzet katmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin. İsterseniz soğan, patates veya havuç da ekleyebilirsiniz.
- Bir tencerede 1-2 kaşık tereyağını eritip, tel şehriyeleri ekleyin ve kavurun.
- Üzerine tavuk suyu ve su ekleyin. Kaynadıktan sonra, şehriyeler kabarana kadar 2-3 dakika pişirin.
- Şehriyeler piştikten sonra, çorbanın suyundan bir miktar alarak terbiyeye ekleyin ve karıştırın.
- Hazırladığınız terbiyeyi yavaşça çorbaya ekleyin ve 2-3 dakika kaynatmaya devam edin. Tuzu isteğe göre ayarlayın.
- Altını kapattıktan sonra, üzerine karabiber ve kıyılmış maydanoz serpin.
Ara Sıcak: Fırında Kaşarlı Mantar
Malzemeler:
- – 400 gr kültür mantarı ya da ızgaralık mantar (1 paket)
- – 1 su bardağı taze kaşar rendesi
- – 2 yemek kaşığı tereyağı
- – Tuz, karabiber
Nasıl yapılır?
- Fırını 180 dereceye ısıtmaya başlayın.
- Mantarları iyice yıkayıp saplarını çıkartın (isterseniz silerek de kullanabilirsiniz).
- Bir borcama mantarları dizin, tuz ve karabiber ile lezzetlendirin.
- Tereyağını mantarların üzerine paylaştırın ve önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar pişirin.
- Fırından aldığınız mantarların üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini ekleyin.
- Kaşar peynirleri eriyip üzeri kızarana kadar fırınlamaya devam edin ve sıcak servis yapın.
Ana Yemek: Fırında Orman Kebabı
Malzemeler:
- – 800 gr kuşbaşı et
- – 3 adet havuç
- – 8-9 adet patates
- – 2 adet büyük boy soğan
- – 3 adet yeşil biber
- – 2 su bardağı haşlanmış bezelye
- – Sıvı yağ
- – Tuz
- – Karabiber
- – Pul biber
- – Kimyon
- – Kekik
Üzeri için:
- – Salça
- – Sıcak su
- – Sarımsak
Nasıl yapılır?
- Öncelikle etlerinizi düdüklü tencerede kavurup haşlayın.
- Diğer sebzeleri (bezelye hariç) küçük parçalar halinde doğrayın ve bir kapta sıvı yağ ile baharatları ekleyip karıştırın.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında sebzeleri yumuşayana kadar pişirin.
- Fırından aldığınız sebzelerin üzerine haşlanan etleri ve bezelyeyi ekleyin.
- Salçayı sulandırarak sarımsak ekleyin ve karışımı orman kebabının üzerine dökün. Tepsiyi yağlı kağıt ile kapatın ve tekrar fırına verin.
- Üzeri hafif kızarana kadar pişirin, ardından sıcak servis yapın.
Tatlı: Süt Helvası
Malzemeler:
- – 150 gram tereyağı
- – 1 su bardağı un
- – 1,5 su bardağı şeker
- – 5 su bardağı süt
- – 1 yumurta sarısı
- – 1 tutam tuz
Nasıl yapılır?
- Derin bir tencereye şekeri ve 1 bardak sütü koyun, şekerler eriyene kadar karıştırarak ocakta bekletin.
- Şeker eridikten sonra, sütü ocaktan alın. Bu aşamada sütün kaynaması gerekmiyor, sadece şekerin erimesi yeterlidir.
- Şekerli sütün içerisine kalan sütü ve yumurta sarısını ekleyip çırpın.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritip, unu ve bir fiske tuzu ekleyin. Un rengi sararana kadar sürekli karıştırarak kavurun.
- Süt karışımını yavaşça unlu karışıma ekleyin ve hızla karıştırmaya devam edin.
- Karışımı güveç kaplarına paylaştırın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.