3. Gün İftar Menüsü
Bu özel iftar menüsünde, damaklarınızı şenlendirecek lezzetler bir araya geliyor. Lokanta usulü mercimek çorbası ile başlayarak, Bursa’nın meşhur pideli köftesi, fırında kaşarlı patates gibi nefis ara sıcaklarla devam ediyoruz. Ayrıca, göz alıcı sunumu ile semizotu salatası ve hafif bir tatlı olan vişneli trileçe ile menümüzü tamamlıyoruz. Bu lezzetleri evde hazırlamak, hem daha ekonomik hem de sağlıklı bir tercih olacaktır. İşte birbirinden lezzetli ve zengin 3. gün iftar menüsü detayları…
Çorba: Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 500 ml tavuk suyu
- Yaklaşık 2 litre sıcak su
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Nasıl yapılır?
Sıvıyağı tencereye alın, unu rengi değişene kadar kavurun. Ardından doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Mercimekleri nişastalı suyunu çıkana kadar yıkayın ve tencereye ekleyin. Sıcak su ve tavuk suyunu ilave edip karıştırın. Tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatın, yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Pişen mercimeği el blendırı ile pürüzsüz hale getirin. Zerdeçalı ekleyip birkaç taşım kaynatın. Eğer çorbanız çok koyu olduysa sıcak su ekleyebilirsiniz. Ayrı bir tavada tereyağını eritip, kırmızı toz biberle birlikte kokusu çıkana kadar pişirin. Çorbanızı servis tabağına alıp, üzerine sosu gezdirin. Limon dilimi ile servis yapın.
Ara Sıcak: Fırında Kaşarlı Patates
Malzemeler:
- 8 adet taze patates
- Yarım yemek kaşığı tereyağ
- 8 dilim kaşar peynir
- Tuz
- Kırmızı toz biber
Nasıl yapılır?
Patatesleri iyice yıkayın ve küçük bir tencereye koyarak haşlayın. Haşlanan patateslerin suyunu süzüp ılımaya bırakın. Ilıyan patateslerin kabuklarını soyup boylamasına ikiye kesin ve üzerlerine tuz serpin. Tereyağını patateslerin üzerine sürün ve yağlanmış fırın kabına dizin. Son olarak kaşar peynir dilimlerini koyup, üzerlerine kırmızı toz biber serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Ana Yemek: Pideli Köfte
Malzemeler:
Köftesi için:
- Yarım kilo dana kıyma
- 1 büyük soğan (rendelenmiş veya rondodan geçirilmiş)
- 1 çay bardağından biraz eksik galeta unu
- 1 çay kaşığı karbonat
- Karabiber, kimyon, toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Biraz zeytinyağı
- 1 çay bardağı kadar su
Salçalı sos için:
- 4 yemek kaşığı salça
- İnceltmek için su
- Biraz tuz
Üzeri için:
- Tereyağ
- 3 tane boş pide
- Biber
- Domates
Nasıl yapılır?
Tüm köfte malzemelerini iyice yoğurun ve minik köfte topları yaparak incecik şekil verin. Üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabında dinlendirin. Boş pideleri küp küp doğrayıp tavada hafifçe ısıtın ve kıtırlaştırın. Servis tabağına alın. Ayrı bir yerde salçalı sosu hazırlayın ve köfteleri kızartın. Pidelerin üzerine salçalı sosu gezdirin, ardından köfteleri yerleştirin ve en son kızdırılmış tereyağını gezdirin.
Salata: Şık Sunumlu Semizotu Salatası
Malzemeler:
- Yarım demet semizotu
- Yarım demet dereotu
- 1 adet salatalık
- 1 su bardağı haşlanmış mısır
- 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1 veya 2 adet kalın havuç
- 1 kase yoğurt
- Yeteri kadar tuz ve maydanoz
Nasıl yapılır?
Tüm malzemeleri güzelce yıkayın. Semiz otunu, dereotunu ve salatalığı ince ince doğrayın. Bir kaba, doğranmış tüm malzemeleri, ceviz, mısır ve yoğurt ile birlikte ekleyin. Üzerine tuz ekleyip iyice karıştırın. Kalın havuçları soyup, boylamasına şeritler halinde kesin. Servis tabağının ortasına havuçları yuvarlak şekilde yerleştirip içini salata ile doldurun. Kenarlarını havuç şeritleri ile süsleyip en son maydanozla dekoratif bir görünüm oluşturun.
Tatlı: Vişneli Trileçe
Malzemeler:
- 5 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 2 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
- 5 su bardağı süt
- 6 yemek kaşığı şeker
- 1 paket krema
Üzeri için:
- Yarım paket krem şanti
- Yarım su bardağı süt
- 1 kase vişne
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 2-3 yemek kaşığı şeker
Vişne sos için:
- 1,5 su bardağı vişne suyu (taze vişne kaynatılarak hazırlanabilir)
- 1,5 yemek kaşığı nişasta
Nasıl yapılır?
Yumurtaları ve şekeri iyice çırpın. İçerisine 1 yemek kaşığı su ekleyin. Ardından un, irmik ve kabartma tozunu ekleyip çırpın. Yağlı kağıt serili tepsiye karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 35-40 dakika pişirin. Piştikten sonra keki ters çevirip soğumaya bırakın. Şerbet için, süt, şeker ve kremayı kaynatın ve ılımaya bırakın. Kek soğuduktan sonra dilimleyip, çatalla delikler açarak şerbeti gezdirin. Buzdolabında dinlendirin. Krem şantiyi hazırlayıp, çekmiş kekin üzerine yayın. Vişne sosu için, vişne suyuna nişastayı ekleyin ve kaynayana kadar karıştırın. Soğuduktan sonra sosu kekin üzerine gezdirin. En az 5 saat buzdolabında dinlendirin. Afiyet olsun!