29. Gün İftar Menüsü
Bu akşam için hazırladığımız 29. gün iftar menüsünde, damakları şenlendirecek lezzetler bulunuyor. Çorba olarak yüksük çorbası, ara sıcak olarak patates salatası, ana yemek olarak fırın poşetinde tavuk ve tatlı olarak un helvası tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Yapım aşamaları oldukça basit olan bu tarifleri denemenizi öneriyoruz. İşte detaylı tarifler:
Çorba: Yüksük Çorbası
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3,5 su bardağı dondurulmuş mantı
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 6,5 su bardağı et suyu
- 3 çay kaşığı kuru nane
- 2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Tereyağını bir tencerede eritin. Üzerine salçayı ilave edip birkaç dakika kavurun. Ardından et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Et suyu kaynadığında, içerisine mantıları ve haşlanmış nohutları ekleyin. Tuz ve naneyi de ilave ederek mantılar yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Ara Sıcak: Patates Salatası
Malzemeler:
- 3 adet haşlanmış patates (küp doğranmış)
- 1 adet soğan (piyaz doğranmış ve tuzla ovulmuş)
- 3 dal taze soğan (ince kıyılmış)
- Yarım demet taze nane (ince kıyılmış)
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- Tuz
- Kimyon
- Pul biber
- Yarım limonun suyu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı hardal
Yapılışı:
Sos için tuzu, baharatları, nar ekşisini, zeytinyağını, hardalı ve limon suyunu bir kasede karıştırın. Diğer malzemeleri geniş bir kaba aktarın, sosu döküp iyice harmanlayın. Servis tabağına alarak sunum yapın.
Ana Yemek: Fırın Poşetinde Tavuk
Malzemeler:
- 6 adet tavuk baget
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet büyük boy kabak
- 1 adet büyük boy havuç
- 3 diş sarımsak
Marinesi için:
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 2 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
- 2-3 dal taze biberiye
Yapılışı:
Tavuğunuzu marine ederek başlayın. Derin bir kabın içine zeytinyağı, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın. Bagetleri içine koyup harmanlayın ve yaklaşık 20 dakika marine edin. Havucun ve patateslerin kabuklarını soyup yuvarlak şekilde doğrayın. Kabakları iyice yıkayıp kabuklarını soymadan doğrayın. Marine edilmiş tavuğun üzerine sebzeleri ekleyin, son olarak sarımsakları da ilave edin. Tüm malzemeleri fırın torbasına aktarın, torbanın ağzını bağlayın ve birkaç yerinden delikler açın. Fırın tepsisine yerleştirip, 180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin. Piştikten sonra fırın torbasından çıkarıp tabaklayın ve üzerini taze biberiye ile süsleyerek servis edin.
Tatlı: Un Helvası
Malzemeler:
- 70 gram tereyağı
- 1,5 su bardağı un
Şerbeti için:
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Bir tencereye su, süt ve şekeri ekleyin, eriyinceye kadar güzelce karıştırın. Hafif ısındığında ocaktan alın. Kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz bir tavada tereyağını eritin. Üzerine elenmiş unu azar azar ilave edin ve kavurmaya başlayın. Kavurma işlemi 10-15 dakika sürecektir. Unun rengi dönene kadar kavurun, ardından sıcak şerbeti azar azar ekleyin ve karıştırın. Helva koyulaşana kadar devam edin. Tahta kaşık veya dondurma kaşığıyla şekil verin, soğudukça katılaşacaktır. Şekil verdiğiniz helvaları dinlendirip, üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!