29. gün iftar menüsünde, lezzetli ve sağlıklı bir çorba, taze bir salata, doyurucu bir ana yemek ve tatlı olarak enfes bir sütlaç sunuyoruz. İşte bu menüde yer alan tarifler:
Yaz Sebzeli Kremalı Çorba
Malzemeler:
- 1 su bardağı taze barbunya içi
- 1 su bardağı taze bezelye içi
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet soğan, küçük doğranmış
- 1 diş sarımsak, ezilmiş
- 1 yemek kaşığı buğday unu
- 2 adet orta boy kabak, doğranmış
- 3 dal taze soğan, ince doğranmış
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 200 ml krema
Yapılışı:
Taze barbunya ve bezelye içini bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek 20 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra süzün. Ayrı bir tencerede, doğranmış soğan ve sarımsağı sıvı yağ ile kavurun. Üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Kabakları ilave edin ve birkaç dakika daha çevirin. Haşladığınız sebzeleri, kaynar suyu, tuzu ve doğranmış taze soğanları ekleyin. Orta ateşte 15 dakika pişirin. Kremayı bir kasede çırpın ve çorbanın suyundan biraz ekleyerek ılınmasını sağlayın. Ardından, bu karışımı çorbaya yavaşça ekleyin. Karıştırdıktan sonra sıcak servis edin.
Patates Salatası
Malzemeler:
- 3 adet haşlanmış ve küp doğranmış patates
- 1 adet soğan, piyaz doğranmış ve tuzla ovulmuş
- 3 dal taze soğan, ince kıyılmış
- Yarım demet taze nane, ince kıyılmış
- Yarım demet maydanoz, ince kıyılmış
- Tuz
- Kimyon
- Pul biber
- Yarım limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı hardal
Yapılışı:
Öncelikle sosu hazırlamak için tuz, baharatlar, nar ekşisi, zeytinyağı ve limon suyunu bir kapta karıştırın. Ardından, diğer malzemeleri geniş bir salata kasesine aktarın ve sosu üzerine döküp iyice harmanlayın. Salatanızı servis tabağına alarak sunabilirsiniz.
Fırın Poşetinde Tavuk
Malzemeler:
- 6 adet tavuk baget
- 2 adet orta boy patates, yuvarlak doğranmış
- 1 adet büyük boy kabak, yuvarlak doğranmış
- 1 adet büyük boy havuç, yuvarlak doğranmış
- 3 diş sarımsak, kabukları soyulmuş
Marinesi için:
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 2 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Tavuğunuzu marine etmek için derin bir kapta zeytinyağı, tuz ve baharatları karıştırın. Ardından tavuk bagetlerini ekleyip 20 dakika marine edin. Patates, havuç ve kabakları doğrayıp tavukların üzerine ekleyin. Sarımsakları da ekledikten sonra tüm malzemeleri iyice karıştırın. Fırın poşetine aktarıp poşetin ağzını sıkıca kapatın ve birkaç delik açın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişen tavukları servis tabağına alarak taze biberiye ile süsleyin.
Fırın Sütlaç
Malzemeler:
- 5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 su bardağı su (pirinci haşlamak için)
Yapılışı:
Pirinçleri 2 su bardağı su ile haşlayarak yumuşamasını bekleyin. Orta boy bir tencerede sütü, nişastayı ve şekeri karıştırarak kaynatın. Haşlanmış pirinçleri ekleyip karıştırmaya devam edin. Kıvamı muhallebi gibi olana kadar pişirin. Fırın kaplarına paylaştırarak ızgara ayarında ısınmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Pişen sütlaçları oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirip, isterseniz buzdolabında soğutarak servis yapın.
Afiyet olsun!