27. Gün İftar Menüsü
Günün iftar menüsünde, sağlıklı ve lezzetli seçeneklerle karşınızdayız. Bu menüde, besleyici havuç çorbası, farklı bir tat olan pancarlı humus, ana yemek olarak islim kebabı ve tatlı olarak da şam tatlısı yer alıyor. İşte 27. gün iftar menüsünün detayları:
Çorba: Havuç Çorbası
Malzemeler:
- 1 adet soğan
- 5 adet havuç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 küp şeker büyüklüğünde taze zencefil
- 2 diş sarımsak
- 1 kavanoz kemik suyu
- 2 su bardağı su
- Tuz, karabiber
- Üzeri için krema
Nasıl yapılır?
- Öncelikle, yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun.
- Daha sonra, havuçları ekleyip birlikte kavurmaya devam edin.
- Havanda dövdüğünüz sarımsak ve zencefilleri ilave edin.
- Kemik suyu ve 2 su bardağı suyu ekleyin, kaynadıktan sonra kısık ateşte malzemeler yumuşayana kadar pişirin.
- Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin.
- Blender ile çorbanızı pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin ve üzerini krema ve taze soğanla süsleyerek servis edin.
Ara Sıcak: Pancarlı Humus
Malzemeler:
- 1 bardak haşlanmış pancar
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı tahin
- 2 diş sarımsak
- Yarım limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Kimyon
Üzeri için:
- Çörek otu
Pancarlı humus nasıl yapılır?
- Pancaları soyup küçük parçalar halinde doğrayın ve haşlayın.
- Haşlanmış pancarları soğuk suya koyarak daha fazla kararmasını engelleyin.
- Haşlanmış nohutların kabuklarını soyun ve bir rondoya koyun.
- Pancarı ve sarımsağı ekleyip karıştırın.
- Daha sonra tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kimyonu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar robotta çekmeye devam edin.
- Eğer çekmekte zorlanıyorsanız, biraz su ekleyebilirsiniz.
- Oluşan pancarlı humusu bir tabağa alın ve üzerine çörek otu serpiştirerek servis edin.
Ana Yemek: İslim Kebabı
Malzemeler:
- 1 kilo patlıcan
- 2 domates
- 2 biber
- 1 kaşık salça
- 1,5 bardak su
- Kekik, tuz
Köfte için:
- 300 gram kıyma
- 1 soğan
- 3 diş sarımsak
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 yumurta
- 3 kaşık galeta unu
- Karbonat
Nasıl yapılır?
- Kıymayı bir yoğurma kabına alın. Rendelenmiş sarımsak ve soğanı ekleyin. Diğer köfte malzemelerini de ilave edip yoğurun ve buzdolabına kaldırın.
- Patlıcanları soyup uzunlamasına dilimleyin ve tuzlu suda bekletin. Köfteleri avucunuzda yuvarlayın ve patlıcanları ile birlikte kızartın.
- Patlıcan dilimlerini çapraz şekilde üst üste koyup ortalarına köfte yerleştirin, ardından patlıcanları köftenin etrafında birleştirin.
- Üzerine dilimlenmiş domates ve biber koyarak kürdanla sabitleyin ve yağlı tepsiye dizin.
Tatlı: Şam Tatlısı
Malzemeler:
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 2,5 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
- 1 çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Nasıl yapılır?
- Bir kapta şeker, yoğurt ve sıvı yağı pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Ardından irmik, karbonat ve vanilyayı ekleyerek tekrar çırpın.
- Unu kontrollü bir şekilde ilave edip iyice çırpın.
- Yağlanmış kare borcama hazırlanan harcı dökün ve üzerine fıstıkları düzenli bir şekilde yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
- Şerbet için şeker ve suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra limon dilimini ekleyin ve 1-2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın.
- Tatlıyı fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için bekleyin. 5 dakika sonra keskin bir bıçakla dilimlere ayırın.
- Ilk sıcaklığında tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin ve şerbeti çekmesi için üstünü büyük bir tepsiyle kapatarak 1-2 saat bekletin.
Afiyet olsun!