26. Gün İftar Menüsü
Bugünün iftar menüsünde, geleneksel mercimek çorbasından farklı olarak, sarı mercimekli çorba tarifi ile karşınızdayız. Ayrıca, ara sıcak olarak zeytinyağlı taze börülce, ana yemek olarak patates püreli tas kebabı ve tatlı olarak muhallebili kadayıf lezzetlerine yer veriyoruz. İşte detaylı tariflerimiz:
Çorba: Sarı Mercimekli Çorba
Malzemeler:
- 2 su bardağı sarı mercimek
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı pilavlık bulgur
- 10 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kuru nane
Nasıl yapılır?
- Bir çorba tenceresinde yıkanmış mercimekleri koyun. Pirinç, bulgur ve suyu ekleyerek iyice helmeleninceye kadar haşlayın.
- Ara sıra üzerinde biriken köpükleri almayı unutmayın.
- Pişen mercimeğe salça, tereyağı, tuz, karabiber, kimyon ve kuru nane ekleyerek iyice karıştırın ve pişirmeye devam edin.
- Çorbanız piştikten sonra sıcak servis yapın.
Ara Sıcak: Taze Börülce Salatası
Malzemeler:
- 1/2 kg börülce
- 2 adet orta boy domates
- 3 diş sarımsak (zevkinize göre artırabilirsiniz)
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limon (zevkinize göre artırılabilir)
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Börülcelerin uç kısımlarını ayıklayın ve uzunluğuna göre 2 veya 3 parçaya kesin.
- Börülceleri güzelce yıkayıp bir tencereye alın.
- Üzerine bütün olarak yıkanmış domatesleri ekleyin.
Ana Yemek: Patates Püreli Tas Kebabı
Malzemeler:
- 500 g kuşbaşı kuzu eti
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 büyük soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Tuz
- Taze çekilmiş karabiber
- 1 dal taze kekik
- 3-4 su bardağı sıcak su
Patates püresi için:
- 1 kg patates
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 3-4 çorba kaşığı süt
- 1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl yapılır?
- Tas kebabı yapacağınız tencereyi ısıtın. Tereyağını ve kuşbaşı etleri ekleyip birkaç dakika kavurun.
- İnce kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. En son salçayı ilave edin ve karıştırın.
- Tuzu, karabiberi ve taze kekiği ekleyin. Etleri tencerenin ortasında toplayarak hapsedecek şekilde kapatın.
- Tencerenin kenarından sıcak su ekleyin. Orta ateşte 10 dakika pişirdikten sonra ateşi kısın.
- Etler suyunu çekince kontrollü olarak sıcak su ekleyin ve yarım saat daha pişirin.
- Haşladığınız patateslerin kabuklarını soyup geniş bir kaba alın. Süt, tereyağı ve kaşar peynirini ekleyip ezerek püre haline getirin.
- Patates püresini servis tabağına yerleştirip ortasına etleri koyarak sıcak servis yapın.
Tatlı: Muhallebili Kadayıf
Malzemeler:
- 300-350 g tel kadayıf
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
Muhallebisi için:
- 1 litre süt
- 4 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket sıvı krema (200 ml)
Nasıl yapılır?
- Kadayıfı ince ince kırın ve dondurucuda 2 saat bekletin.
- Teflon tencerede tereyağını eritin, şekeri ve kadayıfı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Cevizi ekleyip kavurmaya devam edin.
- Muhallebiyi hazırlamak için, krema ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırarak pişirin.
- Kaynadıktan sonra 3 dakika daha pişirin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Soğuyan muhallebiyi vanilya ve sıvı krema ile çırpın.
- Hazırladığınız kadayıfların yarısını borcama dökün, üzerine muhallebiyi ekleyin ve kalan kadayıfları serin.
- Tatlıyı soğumaya bırakın ve buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.
- Afiyet olsun!