25. Gün İftar Menüsü
Bu akşam iftar menümüzde sizlere lezzetli bir dizi tarif sunuyoruz. Çorba olarak kremalı kereviz çorbası, ara sıcak olarak yoğurtlu havuç mezesi, ana yemek olarak ise patatesli mantı tarifleriyle karşınızdayız. Menümüzü ise hafif ve klasik bir tatlı olan keşkül ile taçlandırıyoruz. İşte 25. gün iftar menümüzün detayları:
Çorba: Kremalı Kereviz Çorbası
Malzemeler:
- 2 adet orta boy kereviz
- 1 adet patates
- 1 küçük soğan
- 1 adet defne yaprağı
- 1 adet havuç
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 3 su bardağı et suyu
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- Tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı muskat
- 1 yemek kaşığı kaymak
- 2 adet kereviz sapı
- 4-5 yemek kaşığı tel şehriye
Nasıl yapılır?
- Öncelikle havuç ve domatesi hariç diğer sebzeleri soyup, küp şeklinde doğrayın.
- Zeytinyağını çorba tencerenize ekleyin ve doğradığınız sebzeleri, tüm havucu, domatesi, defne yaprağını ve limon suyunu ekleyerek pişirin.
- Tel şehriyeleri zeytinyağında hafifçe kavurup, bir kaseye alın.
- Sebzeler piştikten sonra domatesi, defne yaprağını ve havucu çıkarıp, kalan sebzeleri rondodan geçirin.
- Bir tavada zeytinyağına unu ekleyip kavurduktan sonra sütü ekleyerek çorbanızın meyanesini hazırlayın.
- Hazırladığınız meyaneyi sebzeli karışıma ekleyerek çorbanızın kıvamını ayarlayın.
- Son olarak muskat, taze çekilmiş karabiber ve kaymak ekleyip, bir taşım daha kaynatın.
- Doğranmış kereviz sapları ve kavrulmuş tel şehriyeleri ekleyip, sıcak servis edin.
Ara sıcak: Yoğurtlu Havuç
Malzemeler:
- 4 adet büyük boy havuç
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1.5 su bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
Nasıl yapılır?
- Havuçları iyice yıkayıp, soyun ve iri iri rendeleyin.
- Rendelediğiniz havuçları yapışmaz bir tavaya alarak zeytinyağını ekleyin ve ocağın altını açın.
- Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, havuçların diriliklerini yitirene kadar kavurun, yaklaşık 10 dakika kadar.
- Ocağın altını kapatıp havuçları soğumaya bırakın.
- Başka bir kapta yoğurdu ve mayonezi karıştırın, içine rendelenmiş sarımsakları ekleyin.
- Soğuyan havuçların üstüne hazırladığınız yoğurtlu karışımı döküp karıştırın.
- Servis tabağına alın ve ince kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis edin.
Ana yemek: Patatesli Mantı
Hamuru için:
- 3 bardak un
- 1 adet yumurta
- Tuz
- Sıcak su
İç harcı:
- 1 adet soğan
- 3-4 adet haşlanmış patates
- 1 tatlı kaşığı salça
- Tuz
- Karabiber
- Sıvı yağ
Sosu için:
- Tereyağı
- Kuru nane
- Sarımsak
- Yoğurt
- Kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı salça
Nasıl yapılır?
- Unu, yumurtayı ve suyu kulak memesi kıvamında yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez koyup 10-15 dakika dinlendirin.
- Hamurdan bezeler koparıp unlayarak merdane ile ince açın.
- Açtığınız hamuru düz bir bıçakla 3-4 cm olacak şekilde keserek kareler elde edin.
- Soğanı ve patatesi ince doğrayarak bir kapta salça, karabiber ve sıvı yağ ile karıştırın.
- Hamur parçalarının ortasına patatesli harçtan ekleyip üçgen şekilde kapatın.
- Unlanmış tepsiye yerleştirdiğiniz mantıları, kaynayan tuzlu suya atıp 15 dakika pişirin.
- Pişen mantıları süzgeçle çıkararak bir kabın içinde yoğurdu, sarımsağı karıştırın ve mantının üzerine dökün.
- Tavada tereyağını, salçayı, kırmızı pul biberi ve naneyi 1-2 dakika kavurup, mantının üzerine gezdirin.
Tatlı: Keşkül
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı çekilmiş toz badem
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- Yarım çay bardağı su
Nasıl yapılır?
- Tencereye nişasta ve su hariç tüm malzemeleri ekleyin ve kaynayana kadar sürekli karıştırın.
- Kaynadıktan sonra nişastayı suyla açıp ekleyin, karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin.
- Karışımı hemen kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.
- 4 saat beklettikten sonra üzerine file badem ekleyerek servis edebilirsiniz.