25. Gün İftar Menüsü
Ramazan ayının 25. gününde sizlere özel bir iftar menüsü hazırladık. Bu menüde, hafif ve serinletici bir çorba, taze bir salata, doyurucu bir ana yemek ve tatlı olarak klasik bir lezzet sunuyoruz. İşte bu güzel menünün detayları:
Çorba: Soğuk Ayran Aşı Çorbası
Malzemeler:
- 1 su bardağı buğday
- 1 su bardağı nohut
- 250 gram süzme yoğurt
- 250 gram normal yoğurt
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı dereotu
Nasıl yapılır?
- Öncelikle 1 su bardağı buğdayı kaynayan suyun içerisine ekleyin ve üzerine su ilave ederek pişirin.
- Pişen buğdayları ocaktan alıp süzün ve bir kenara koyun.
- Büyük bir karıştırma kasesine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp iyice çırpın.
- Haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. Ardından 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave ederek karıştırmaya devam edin.
- Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyerek çorbanın kıvamını ayarlayın.
- Son olarak dereotunu da ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra çorbanızı 1 saat buzdolabında soğutun ve servis edin.
Salata: Rokalı Domates Salatası
Malzemeler:
- 8 adet orta boy domates
- 1/2 demet roka
- 1/2 demet tere
Sos için:
- 3 yemek kaşığı Komili sızma zeytinyağı
- 1/2 adet limon
- 1 tatlı kaşığı sirke
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Domateslerin kabuklarını soyup halka halka doğrayın.
- Roka ve tereyi yıkayıp, süzdükten sonra yuvarlak bir servis tabağının ortasına yerleştirin.
- Kenarlarına domates halkalarını dizin.
- Bir kasede zeytinyağını, limon suyu, sirke ve tuzu karıştırın ve salatanın üzerine dökün.
- Hafifçe karıştırarak servis yapın.
Ana Yemek: Kuru Köfte
Malzemeler:
- 500 gram dana kıyma
- 1 su bardağı rendelenmiş bayat ekmek
- 2 adet rendelenmiş soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
Nasıl yapılır?
- Rendelenmiş bayat ekmek içini, kıyılmış maydanozu, karbonatı, tuzu ve baharatları küçük bir kapta iyice harmanlayın.
- Kıymayı geniş bir yoğurma kabına alın ve harmanladığınız malzemeleri ile zeytinyağını ekleyerek iyice yoğurun.
- Yoğurduğunuz köfte hamurunun üzerini örtüp buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayarak şekillendirin.
- Kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.
Tatlı: Şekerpare
Malzemeler:
- 125 gram oda sıcaklığında margarin
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- 3 çorba kaşığı silme irmik
- 1 adet yumurta
- 1,5 – 2 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı silme kabartma tozu
- 1 çay bardağı fındık
Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 4-5 damla limon suyu
Nasıl yapılır?
- Karıştırma kabına margarini ve pudra şekerini koyup iyice karıştırın. Ardından yumurtayı ekleyip tekrar karıştırın.
- İrmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ve unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
- Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerini hafifçe düzleyip ortalarına birer adet fındık yerleştirin.
- Yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Şerbet için derin bir tencereye su ve şekeri koyup yaklaşık 10-15 dakika kaynatın. İndirmeye yakın limon suyunu ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin.
- Pişen şerbeti ılınmaya bırakın. Fırından çıkan şekerpareleri 2 dakika kadar bekletip ılık şerbeti üzerine kepçe yardımıyla gezdirin.
Afiyet olsun!