23. Gün İftar Menüsü
23. gün iftar menüsü, damak tadınıza hitap edecek lezzetlerle dolu. Bu menüde, çorba olarak bakla çorbası, ara sıcak olarak peynirli köfte ve ana yemek olarak ise Arnavut mutfağının gözdesi Elbasan tava yer alıyor. Tüm bu yemeklerin yanında, mevsimin en güzel meyvelerinden biri olan erik ile yapılan erikli turta tatlısı mükemmel bir final olacaktır. İşte detaylı tarifler…
Çorba: Bakla Çorbası
Malzemeler:
- 350 gr bakla
- 1 çay bardağı ayçiçeği yağı
- 4-5 adet taze soğan
- 2 dal dereotu
- 6 su bardağı sıcak et suyu
- 1 çorba kaşığı un
- 1 limonun suyu
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz
Terbiyesi için:
- 1 yumurta
- 2,5 çorba kaşığı un
- 3 çorba kaşığı yoğurt
Bakla Çorbası Nasıl Yapılır?
- Baklaların uç kısımlarını koparıp temizleyin. Yıkadıktan sonra kararmaması için bir çorba kaşığı un ve limon suyu ilaveli suda 10 dakika bekletin.
- Süzüp küçük parçalara doğrayın. Taze soğanları temizleyip ince ince kıyın.
- Dereotunu ayıklayıp dal dal ayırın. Ayçiçeği yağını tencerede ısıtın ve baklaları ekleyin. Baklaların rengi değişene kadar karıştırarak soteleyin.
- Taze soğan, sıcak et suyu ve tuzu ilave edin. Sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin.
- Terbiyesi için un, yumurta ve yoğurdu bir kasede çırpın. Bir kepçe çorba suyunu azar azar ekleyip karıştırın.
- Terbiyeyi kaynamakta olan çorbaya azar azar ilave ederek karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
- Kaselere paylaştırıp dereotu ve pul biberle süsleyin. Sıcak servis yapın.
Ara Sıcak: Peynirli Köfte
Malzemeler:
- 250 gr lor peyniri (yaklaşık 2 su bardağı)
- 2 yumurta
- Yarım paket kabartma tozu
- 2-3 yemek kaşığı un
- Pul biber
- Tuz
- Maydanoz
Üstü İçin:
- Yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı galeta unu
Peynirli Köfte Nasıl Yapılır?
- Bir yumurtanın sarısını kızartmak için ayırın. Maydanozu ve dilerseniz dereotunu ince ince kıyın.
- Tüm malzemeleri ele yapışmayan bir hamur olacak şekilde güzelce yoğurun. Kadınbudu köfte yapar gibi şekillendirin.
- Tavaya biraz sıvı yağ koyun. Yağ kızgınken köfteleri önce yumurta sarısına, ardından galeta ununa bulayıp kızartın.
Ana Yemek: Elbasan Tava
Malzemeler:
- 1 kilo dana kuşbaşı eti
- 2 kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- Baharatlar (isteğe bağlı)
- 1 büyük patates
- 1 bardak bezelye
Sosu İçin:
- 6 kaşık un
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı et suyu
- 2 yumurta akı
- 1 su bardağı yoğurt
Üzeri İçin:
- 2 yumurta sarısı
- Rende kaşar
Elbasan Tava Nasıl Yapılır?
- Öncelikle etleri haşlayın. Soğanları doğrayıp yağda kavurun.
- Biraz kavrulduktan sonra sarımsak ve küp doğranmış patatesleri ekleyin. Ardından salçayı da koyup etleri ekleyin.
- Bezelyeyi ekleyin ve arzu ettiğiniz baharatları ve tuzu ilave edin. Sebzeler pişene kadar pişirin.
- Sosu için unu yarım bardak sıvı yağda kokusu çıkana kadar kavurun. Sonrasında süt ve et suyunu ekleyin.
- Kaynayınca altını kısıp yumurta akı ve yoğurdu ekleyip hemen karıştırın ve tuzunu ekleyin.
- Etleri ister tek kişilik ister büyük fırın kabına alın. Üzerine hazırladığınız sosu dökün.
- Sosun üzerine yumurta sarılarını sürüp rendelenmiş kaşarı serpin. Peynir eriyip nar gibi kızarana kadar fırında pişirin.
Tatlı: Erikli Turta
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 7 yemek kaşığı yoğurt
- 2 kahve fincanı pudra şekeri
- 2 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 kahve fincanı mısır nişastası
- 5 su bardağına yakın un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
İç Harcı İçin:
- 12 adet mürdüm eriği
- Yarım çay bardağı şeker
- 1 çay kaşığının ucuyla tarçın
Üzeri İçin:
- Pudra şekeri
Erikli Turta Nasıl Yapılır?
- İç harcı için çekirdeklerini çıkardığınız erikleri rondodan geçirip şekerle bir kaba alın. Ara sıra karıştırarak pişirmeye bırakın.
- Hafif suyunu çekince tarçını ekleyip altını kapatarak dinlenmeye alın.
- Turtamız için un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri bir kaba alarak karıştırın.
- Un ve kabartma tozunu kontrollü bir şekilde ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamurunuzu tezgaha alarak iki parçaya bölün. Büyük hamuru tepsiden biraz büyük açın.
- Borcamın içini yağlayarak açtığınız hamuru yerleştirin. İçine çatalla delikler açarak erikli harcı yerleştirin.
- Küçük hamurdan şeritler yaparak turtanın üzerini kafes şeklinde kapatın.
- Hamurun kenarlarını üste katlayıp 180 derece fırında, üzeri beyaz kalacak şekilde yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Pişen turtayı soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edin. Afiyet olsun!