İftar Menüsü – 22. Gün
İftarın 22. gününde ne pişireceğim sorusu artık dert olmaktan çıkıyor! Acil misafirleriniz gelse bile, bu menü ile hem pratik hem de lezzetli yemekler hazırlamak çok kolay. Çorba olarak köz biber çorbası, ara sıcak olarak kabak köftesi, ana yemek olarak ise ali nazik kebabı tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Tatlı olarak ise hafif ve yöresel bir lezzet olan süt helvasını denemenizi öneriyoruz. İşte 22. gün iftar menüsü detayları:
Çorba: Köz Biber Çorbası
Malzemeler:
- 6 adet kırmızı dolma biber
- 1 adet patates
- 1 küçük soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve karabiber
Üzeri için:
- Kaşar peyniri
- Maydanoz
Nasıl yapılır?
Öncelikle, küçük doğranmış soğan ve sarımsakları zeytinyağında soteleyin. Ardından sirkeyi ekleyin. Közlenmiş biberleri ve küçük doğranmış patatesi ekleyerek üzerine 3 su bardağı su ilave edin (isteğe bağlı olarak tavuk veya et suyu da kullanabilirsiniz). Patatesler yumuşayınca, bir el mikseri ile püre haline getirin. Servis yaparken kâsenin dibine kıtır ekmek koyabilir, üzerine rende kaşar ve maydanoz ekleyebilirsiniz. Çorbanız servise hazır, afiyet olsun!
Ara Sıcak: Kabak Köftesi
Malzemeler:
- 2 tane kabak
- 2 yumurta
- 5 dal yeşil soğan
- Bir tutam maydanoz
- Yarım su bardağı un
- Fesleğen
Nasıl yapılır?
Kabakları soyup rendeleyin ve suyunu iyice sıkın. Ardından un, yumurta ve baharatları karıştırarak çırpın. Yeşil soğanları ve maydanozu ince ince doğrayın, tüm malzemeleri harmanlayın. Tavaya az miktarda yağ koyarak, kaşık yardımıyla karışımdan alıp tavaya koyun ve her iki tarafını da kızartın. Sunum sırasında dilerseniz sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Ana Yemek: Ali Nazik Kebabı
Malzemeler:
Beğendisi için:
- 600 gram patlıcan (3-4 adet)
- 1 bardak süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
Kıyması için:
- 250 gram orta yağlı kıyma
- 1 baş soğan
- 1 büyük domates
- 1 yeşil biber
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım yemek kaşığı biber salçası (silme)
Nasıl yapılır?
Kıymayı ve yağı kavurmak için uygun bir tavaya alın. Yemeklik doğranmış soğanı ekleyerek kavurun. Ardından doğranmış yeşil biber ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu saldıktan sonra biber salçasını ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Diğer tarafta sarımsaklı süzme yoğurdu hazırlayın ve ılıtılan patlıcanlarla karıştırın. Servis için beğendiyi tabağa alıp üzerine kıymayı ekleyin, arzuya göre süsleyebilirsiniz.
Tatlı: Süt Helvası
Malzemeler:
- 150 gram tereyağı
- 1 su bardağı un
- 1,5 su bardağı şeker
- 5 su bardağı süt
- 1 yumurta sarısı
- 1 tutam tuz
Nasıl yapılır?
Derin bir tencereye şekeri ve 1 bardak sütü koyun, şeker eriyene kadar ocakta karıştırın. Şeker eridikten sonra ocaktan alarak kalan sütü ve yumurtayı ekleyip çırpın. Tereyağını tavaya alın, eridikten sonra unu ve bir tutam tuzu ekleyin, rengi sararıncaya kadar kavurun. Ardından sütü ekleyerek hızla karıştırmaya devam edin. Karışımı güveç kaplarına paylaştırın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!