21. Gün Sahur Menüsü
Ramazan ayının 21. günü sahur sofralarınızı zenginleştirmek için özlediğiniz lezzetleri bir araya getirdik. Katmerli börek, çoban salatası ve çilekli limonata ile sahur sofranız hem göz alıcı hem de lezzet dolu olacak. İşte bu muhteşem menü için gerekli malzemeler ve tarifler:
Katmerli Börek
Malzemeler:
- Hamuru için:
- 1.5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı su
- 2 yumurta
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket yaş maya
- 6 su bardağı un
- Tuz
- İç harcı için:
- 3 haşlanmış patates
- 1 çay bardağı beyaz peynir
- 4-5 dal maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Arası için:
- 200 g tereyağı
- Üzeri için:
- Yumurta sarısı
- Tereyağı
- Haşhaş tohumu
Nasıl yapılır?
- Süt, zeytinyağı, su, yumurta, toz şeker ve mayayı geniş bir yoğurma kabına alıp iyice karıştırın.
- Un ve tuzu ilave ederek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 40 dakika dinlendirin.
- İç harcı için, rendelediğiniz patates, beyaz peynir, ince kıydığınız maydanoz, tuz ve baharatları geniş bir kasede karıştırın.
- Mayalanan hamuru 6 bezeye ayırın. Her bezeyi bir merdane yardımıyla açın ve aralarına tereyağı sürün. Bu işlemi tüm bezeler için tekrar edin.
- Yağlı bezeleri tekrar bir merdane yardımıyla uzunlamasına açın. Uzun tarafına iç harcından koyup rulo şeklinde sarın.
- Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı ve kalan tereyağını sürün.
- Haşhaş tohumu serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis yapın.
Çoban Salatası
Malzemeler:
- 4 adet orta boy domates
- 3 adet orta boy yeşil biber
- 2 adet orta boy salatalık
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1/4 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1/2 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
- Çoban salatasını hazırlamak için, sap kısımlarını aldığınız domatesleri ince ince doğrayın.
- Kabuğunu soyduğunuz salatalıkları domateslerle uyumlu olacak şekilde kesin.
- Yeşil biberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardıktan sonra yarım ay şeklinde doğrayın.
- Kuru soğanı küçük parçalar halinde ya da arzuya göre ince piyazlık doğrayın. Maydanozu da incecik kıyın.
- Kuru soğan dışında kalan tüm doğranmış malzemeyi salata kabında karıştırın. Servis tabağına aldığınız salata üzerine doğranmış kuru soğanları yerleştirin.
- Salatanın sosu için; zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve tuzu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra salatanın üzerine gezdirin.
- Sosla harmanladığınız salatayı, sulanmaması için bekletmeden hemen servis edin. Her türlü ana yemek yanında sevdiklerinizle paylaşın.
Çilekli Limonata
Malzemeler:
- 500 gram çilek
- 4-5 bol sulu limon
- 1 su bardağı toz şeker
- 1-1,5 litre soğuk su
Nasıl yapılır?
- Çilekleri iyice temizleyip yıkadıktan sonra blendera alın. Limonların suyunu sıkıp çileklerin üzerine ilave edin.
- 1-2 tur karıştırdıktan sonra toz şeker ve 1 bardak su ekleyip püre haline gelene kadar karıştırın.
- Püreniz hazır olduğunda kalan suyu da ilave edip karıştırın.
- Limonatanız hazır! Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
- Dilerseniz sürahinin içerisine 2-3 yaprak taze nane ve yarım yeşil elma dilimleyerek de ekleyebilirsiniz. Bu, limonatanıza oldukça güzel bir koku ve lezzet katacaktır.
Afiyet olsun!