2025’e UTC+14 saat diliminde yer alan Kiribati’nin doğularından başlamak üzere 1 Ocak prestijiyle sıra sıra giriş yaptık… UTC-12 saat diliminde yer alan Baker ve Howland Adaları ise son giriş yapan ülke oldu diye biliyorsanız, yanılıyorsunuz…
İskoçya’da Shetland takımadaları üzerinde yer alan Foula Adası, yılbaşını 13 Ocak’ta kutladı. Bu küçük topluluk, yeni yılı ülkenin ve dünyanın geri kalanından yaklaşık iki hafta sonra sonra karşıladı…
ELEKTRİK ŞEBEKESİ YOK; TESLİMATLARLA YAŞIYORLAR
Shetland’ın batı kıyısından 32 kilometre uzakta bulunan ve üzerinde sadece 35 kişinin yaşadığı bir İskoç adası olan Foula’da restoran, market ve internet kontağı üzere şeyler bulunmuyor.
Sadece 35 kişinin yaşadığı Foula, ulusal elektrik şebekesine bağlı değil ve en izole adalardan biri olarak kabul ediliyor. lokal halk, deniz ya da havayolu ile yapılan teslimatlara bağımlı bir halde hayatını idame ettiriyor. Mahallî koyunlarıyla ünlü olan Foula’nın yılbaşına geç girme sebebi ise enteresan…
KOYUNLARIYLA ÜNLÜ BİR ADA
Foula, yeni yıla geç girmesinin yanı sıra koyunlarıyla da ünlü bir ada… Koyun ithalatına uzun periyodik bir yasak uygulandığı için, adadaki koyunlar çapraz ırklaşmaya uğramamış ve büsbütün eşsiz bir nüfus oluşturmuş durumda. Bu koyunlar, yünlerinde görülen renk çeşitliliğiyle dikkat çekiyor.
YENİLİKLERİ BENİMSEYEMEMİŞLER…
1752’de İngiltere Jülyen takviminden Gregoryen takvime geçiş yaparken Foula, alışkın oldukları Jülyen takvimi kullanmaya devam etti. Bu farklılık; günlerin kaymasına sebep olarak bilhassa 1900 yılındaki tek bir artık yılın akabinde Foula sakinleri, yeni yılı herkesten 13 gün sonra kutlamaya başladı.