1. Haberler
  2. Bilgi
  3. 19. Gün İftar Menüsü: Sütlü Domates Çorbası, Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Perde Pilavı ve Kazandibi

19. Gün İftar Menüsü: Sütlü Domates Çorbası, Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Perde Pilavı ve Kazandibi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

19. Gün İftar Menüsü

19. Gün İftar Menüsü

Ramazan ayının 19. gününde, iftar sofralarınızı şenlendirecek birbirinden lezzetli ve farklı tarifler sunuyoruz. Bu menüde, çorba olarak sütlü domates çorbası, ara sıcak olarak zeytinyağlı yaprak sarması, ana yemek olarak ise perde pilavı tarifleri yer alıyor. İftarınızı hafif bir tatlı ile sonlandırmak isterseniz, ev usulü kazandibi tarifimizi de denemelisiniz. İşte bu özel menünün detayları:

Çorba: Sütlü Domates Çorbası

Malzemeler:

  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 dolu yemek kaşığı un
  • 2 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 5 adet küçük ya da 2 adet büyük yaz domatesi
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (domatesin ekşiliğini dengelemek için)
  • Karabiber

Üzeri için:

  • Eriyebilen yağlı bir peynir (parmesan, taze kaşar, eski kaşar veya cheddar)

Nasıl yapılır?

Öncelikle domatesleri ve sıcak suyu bir tencerede, domatesler yumuşayıp süzülebilecek kıvama gelene dek pişirin. Ardından, tel süzgeçten geçirerek püre haline getirin. Ayrı bir tencerede tereyağını ve unu alıp, un kokusu çıkana kadar kavurun. Salçayı ve toz biberi ekleyip tekrar kavurun. Ilık sütü azar azar karıştırarak ekleyin. Son olarak sirke, tuz, şeker ve karabiberi ekleyin. Servis sırasında eriyen peyniri ince ince kesip, kaselerin üzerine bırakabilirsiniz.

19. Gün İftar Menüsü: Sütlü Domates Çorbası, Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Perde Pilavı ve Kazandibi

Ara sıcak: Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Malzemeler:

  • Salamura bağ yaprağı (istenilen miktarda)
  • Zeytinyağı

İçi için:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2-3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, nane, pul biber

Üzerine dilimlemek için:

  • Limon

Nasıl yapılır?

İlk olarak iç harcını hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Ardından pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinç kavrulunca salçayı ekleyip baharatları ilave edin ve karıştırın. Sıcak suyu ekleyip pişmeye bırakın (içinin sarma ile pişeceği için fazla su eklemeyin). Pirinçler suyunu çekince altını kapatın ve dinlenmeye bırakın. Bağ yapraklarını yıkayıp bir tencerede su kaynatın. Yaprakları demet halinde kaynayan suya atın ve 5 dakika kadar hafif yumuşatıp sudan çıkarın. Tencerenin dibini bağ yaprağı ile kapatın. Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde yaprağı tepsiye koyun. Hazırladığınız harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup uzunlamasına yaydırın. Yaprağın geniş kısmını harcın üzerine kapatıp yan kısımlarını da kapatarak sarın. Sardığınız sarmaları tencereye dizip üzerine zeytinyağı gezdirin ve hafif tuz serpin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Üzerine 3-4 dilim limon koyarak pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatın. Suyunu çekip sarma pişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Pişince dinlenmeye bırakın.

Ana yemek: Perde Pilavı

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı baldo pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 1 adet haşlanmış tavuk budu
  • 1 adet haşlanmış tavuk göğsü
  • 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 çay kaşığı yenibahar

Hamuru için:

19. Gün İftar Menüsü: Sütlü Domates Çorbası, Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Perde Pilavı ve Kazandibi

  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı un

Kalıpları yağlamak için:

19. Gün İftar Menüsü: Sütlü Domates Çorbası, Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Perde Pilavı ve Kazandibi

  • 100 gram tereyağı
  • 100 gram kabuksuz badem

Nasıl yapılır?

Haşlanmış tavuk but ve göğsünün derilerini ayıklayın. Kemikli kısımlarını didikleyin. Kuş üzümlerini ılık suda bekletin. Pirinçleri bol su ile yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin ve dolmalık fıstıkları kısık ateşte kavurun. Pirinçleri ekleyip şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun. Kalan dolmalık fıstıklar, tuz, toz biber, karabiber ve yenibaharı ekleyip karıştırın. Sıcak tavuk suyunu ve yıkanıp süzülmüş kuş üzümlerini ekleyin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin ve demlenmeye bırakın. Hamuru hazırlamak için yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuzu geniş bir kapta birleştirin. Azar azar un ekleyip yoğurun. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Isıya dayanıklı porsiyonluk kapları tereyağı ile yağlayın. Kenar kısımlarına kabuksuz bademleri bastırarak yerleştirin. Hamuru dört eşit parçaya bölüp açın. Hamurları kalıplara yerleştirip, tüm malzemeyi ekleyin. Kapatıp üzerine tereyağı sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra dikkatlice ters çevirip sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Tatlı: Ev Usulü Kazandibi

Malzemeler:

  • 6 su bardağı süt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
  • 3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın

Nasıl yapılır?

6 su bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı pirinç unu ve 3 yemek kaşığı mısır nişastasını derin bir tencereye alın. Karışımı çırpma teli ile pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın ve kıvam alana dek pişirin. Son olarak tereyağını ekleyip, tatlının sıcaklığı ile erimesini sağlayarak karıştırın. Yağlanmış bir fırın tepsisini 4 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 tatlı kaşığı tarçın karışımı ile kaplayın. Üzerine iki kepçe muhallebiyi eşit miktarda yayın. Tepsiyi ocakta çevirerek karışımı yakın. Yakma işlemi bittikten sonra kalan muhallebiyi de tepsiye dökün ve üzerini düzeltin. Buzdolabına kaldırıp kıvam alması için soğutun. Soğuduktan sonra ince uzun dilimlere ayırın ve spatula yardımıyla rulo şeklinde sarın. Rulo yapabileceğiniz tatlıyı yanık tarafı üstte kalacak şekilde kare dilimler halinde de servis edebilirsiniz. Arzuya göre servis tabaklarına birer top sade dondurma ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

19. Gün İftar Menüsü: Sütlü Domates Çorbası, Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Perde Pilavı ve Kazandibi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin