19. Gün İftar Menüsü
Ramazan ayının 19. gününde, iftar sofralarınızı şenlendirecek birbirinden lezzetli tariflerle karşınızdayız. Bu menüde, sağlıklı ve doyurucu seçenekler bulabilirsiniz. Çorba olarak şehriye çorbası, ara sıcak olarak kıymalı tepsi böreği ve ana yemek olarak da sofraların sultanı olan sultan kebabı yer alıyor. Tatlı olarak ise, hafif ve lezzetli ev usulü trileçe ile iftarınızı tamamlayabilirsiniz. İşte detaylı tarifler:
Çorba: Şehriye Çorbası
Malzemeler:
- 3 bardak sıcak su
- 3 tane domates
- 1 su bardağı tel şehriye
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
Öncelikle domateslerin kabuklarını soyup bir rondoda püre haline getirin. Orta boy bir tencere içinde tereyağını eritin ve püresi haline getirdiğiniz domatesleri ekleyin. Ardından sıcak suyu da ilave ederek karışımı kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra tel şehriyeyi ve tuzu ekleyin. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak, ince kıyılmış maydanozları ekleyerek çorbanızı tatlandırabilirsiniz.
Ara Sıcak: Kıymalı Tepsi Böreği
Malzemeler:
- 5-6 tane yufka
- Yarım kilo kıyma
- 2 adet iri domates
- 1 adet soğan
- Sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Sosu için:
- 1 su bardağı süt
- 2 yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
Kıymalı tepsi böreği için kıymayı, doğranmış soğanla birlikte kavurun. Üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırarak iç harcı hazırlayın. Yufkaları tepsiye serip iç harcı koyduktan sonra yufkaları kapatın. Sosu hazırlayıp üzerini dökerek önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Ana Yemek: Sultan Kebabı
Malzemeler:
- 1 adet yufka
- 650 gr kuşbaşı tavuk eti
- 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
- 1 adet orta boy patlıcan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet soğan
- 1/2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Beşamel sos
Üzeri için:
- Rendelenmiş kaşar
Nasıl yapılır?
İlk olarak, patlıcanı alacalı soyup küp şeklinde doğrayın ve kızartın. Geniş bir tavada tereyağı ve zeytinyağını ısıtın, ince doğranmış soğanı ekleyip kavurun. Üzerine kuşbaşı tavuk etini ekleyin ve pişirin. Tavuklar piştikten sonra biber salçasını ilave edin. Ardından haşlanmış bezelyeleri ve patlıcanları ekleyin. Yufkayı dörde bölüp bir parçasını kasenin içine yerleştirin. Tavuklu harcı koyup yufkayı kapatın ve fırın tepsisine yerleştirin. Beşamel sosu hazırlayıp üzerine dökün ve rendelenmiş kaşar serpiştirip 180 derece fırında pişirin.
Tatlı: Trileçe
Trileçe tatlısı malzemeleri:
- 1 bardak şeker
- 1 bardak un
- 4 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Karamel sos için:
- 1 bardak şeker
- 2 bardak sıcak su
- 1 paket vanilya
Kreması için:
- 1 paket krema
- 4 çorba kaşığı şeker
- 5 bardak süt
Nasıl yapılır?
Öncelikle yumurta beyazlarını, sarılarından ayırarak çırpın. Karışımı derin bir kaba alıp elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 50 dakika pişirin. Kremayı, süt ve şeker ile kaynatın. Kek soğuduktan sonra üzerinde gezdirin. Karamel sosu hazırlamak için şekeri eritip suyu ekleyin, kıvam alana kadar pişirin ve vanilyayı ekleyin. Tatlınız servise hazır!
Afiyet olsun!