18. Gün İftar Menüsü
Bu akşam iftar sofrasında sizler için hazırladığımız 18. gün menüsünde, lezzet dolu seçenekler sunuyoruz. Çorba olarak kremalı ve besleyici sütlü mantar çorbası, ara sıcak olarak hafif ve besleyici cevizli pancar yoğurtlusu, ana yemek olarak zengin içeriğiyle güveçte kaşarlı et sote ve tatlı olarak da keyifli bir sunumla minik köstebek pasta yer alıyor. İşte detaylı tarifler…
Sütlü Mantar Çorbası
Malzemeler:
- 1 paket mantar
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı un
- 2,5 su bardağı süt
- 6 su bardağı su (2 su bardağı havuç ve mantarların pişmesi için)
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber
Üzeri için:
- Yarım yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Dereotu
Nasıl yapılır?
Mantarları yıkayıp küçük parçalar halinde doğrayın. Havuçları rendeleyin ve 3 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Üzerine 2 su bardağı su ilave ederek 5 dakika kadar pişirin. Diğer bir yanda, 2 yemek kaşığı unu 1 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Büyük bir tencereye kavrulmuş unu ekleyin, ardından 4 su bardağı su ve 2,5 su bardağı sütü ilave ederek karıştırın. Pişmiş havuç ve mantarları ekleyin, tuz ve karabiberle tatlandırarak karıştırarak pişirin. Çorbanız koyu olursa, su veya süt ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Üzeri için tereyağını eritip toz biber ekleyin ve çorbanın üzerine dökerek dereotu ile süsleyin.
Ara Sıcak: Cevizli Pancar Yoğurtlusu
Malzemeler:
- 2 adet küçük veya 1 orta boy pancar
- Bir kase yoğurt
- Dilediğiniz miktarda sarımsak
- 2 ceviz içi
- 1 yemek kaşığı tahin
- Zeytinyağı
- Limon
- Tuz
Nasıl yapılır?
Pancarları dörde bölüp yaklaşık 20 dakika kadar haşladıktan sonra, biraz soğutup rendeleyin. Rendelediğiniz pancarların üzerine yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tahin ekleyip iyice karıştırın. Limon suyu ve tuzu da ekleyip karıştırmaya devam edin. Son olarak, zeytinyağı ve ceviz ile süsleyerek servis edin.
Ana Yemek: Güveçte Kaşarlı Et Sote
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 300 gram dana kuşbaşı
- 1 adet soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 2 adet domates
- 1 adet havuç
- 1 adet kabak
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, kekik
- 1 adet patlıcan
- Üzeri için kaşar rendesi
Nasıl yapılır?
Öncelikle etinizi yağsızsa tereyağı ile buharında ön pişirme yapın. Etler iyice kavrulduktan sonra, doğranmış soğan, biberler, havuç, kabak ve domatesleri ekleyin. Sarımsağı ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin. Pişen soteyi güveç kaplarına paylaştırın. Domates salçasını yarım su bardağı sıcak suda eritip, güveçler üzerine dökün. 180 derece fırında pişmeye bırakın. Pişmeye yakın, üzerini kaşar rendesi ile süsleyip fırının derecesini 250’ye getirerek biraz daha pişirin. Üzeri kızardığında, güveçteki et soteniz servise hazır. Afiyet olsun!
Tatlı: Minik Köstebek Pasta
Malzemeler:
- 4 adet oda sıcaklığında yumurta
- 1 su bardağı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı süt
- 2,5 yemek kaşığı kakao
- 2 su bardağı dolusu un
- 1 adet vanilya
- 1 adet kabartma tozu
Arası için:
- Krem şanti
- Çikolata parçaları
- Muz ve çilek
Nasıl yapılır?
Kek için yumurta ve şekeri koyu bir kıvam alana kadar çırpın. Sıvı yağı ve sütü ekleyin, karıştırmaya devam edin. Elediğiniz un, kakao ve kabartma tozunu ekleyip homojen bir hamur elde edin. Dikdörtgen tepsiye hamuru yayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Kek soğuduktan sonra, krem şantiyi 1 bardak soğuk süt ile çırpın ve içine çikolata parçalarını ekleyin. Pişen keki yuvarlak kalıplarla minik parçalar halinde kesin. Her bir parçayı soğuk sütle ıslatın ve krem şanti sürün. Muz ve çilekle süsleyin. Üzerlerini ufaladığınız keklerle kapatın ve buzdolabında 1 saat soğutun. Ardından, soğuk şekilde servis yapın. Afiyet olsun!