Ramazan ayının 18. gününde sizlere özel bir iftar menüsü hazırladık. Bu menüde sağlıklı ve lezzetli yemekler yer alıyor. Çorba olarak tarhana, ara sıcak olarak enginar yemeği, ana yemek olarak etli çentik kebabı ve tatlı olarak hindistan cevizli çikolatalı pasta tarifleri ile karşınızdayız. Bu tariflerle sevdiklerinizle birlikte keyifli bir iftar sofrası kurabilirsiniz.
Çorba: Tarhana Çorbası
Malzemeler:
- 4 çorba kaşığı tarhana
- 2 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 fiske pul biber, karabiber, nane ve tuz
Nasıl yapılır?
- Öncelikle tarhanayı 2 çay bardağı su ile güzelce karıştırın.
- Salça ve sıvı yağı orta boy bir tencereye alıp üzerine bir litre su ekleyin ve kaynatın.
- İlk adımda su ile erittiğiniz tarhanayı kaynayan karışıma ilave edin ve kısık ateşte karıştırarak pişirin.
- Çorbanın kıvamını tadına bakarak kontrol edin; biraz katı olmasında fayda var.
- Pişen çorbanızı sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Ara Sıcak: Enginar Yemeği
Malzemeler:
- 5 adet ayıklanmış enginar
- 2 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet patates
- 1 adet kırmızı biber
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1,5 su bardağı soğuk su
- 1 adet limon suyu
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 tutam dereotu
Nasıl yapılır?
- Enginarları limonla ovun ve her birini 5-6 üçgen dilim olacak şekilde kesin. Sonra un ve limon suyu dolu bir kabın içinde bekletin.
- Kuru soğanı, havuçları, kırmızı biberi ve patatesleri yuvarlak dilimler halinde doğrayın.
- Geniş bir tencereye doğranmış kuru soğanları, üstüne havuçları, sonra patatesleri ve kırmızı biberi kat kat dizin.
- Enginarları süzün, durulamayın ve tencerenin en üstüne yerleştirin.
- Tencereye 1,5 su bardağı soğuk su ve zeytinyağını ekleyin. Tuz ve şekeri de serpiştirerek tencerenin kapağını kapatın.
- Orta ateşte yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın. Piştikten sonra, ılıklaşmasını bekleyin ve dereotu ile süsleyerek servis edin.
Ana Yemek: Etli Çentik Kebabı
Malzemeler:
- 400 gram kırmızı et
- 3 kaşık sıvıyağ
- 2 kaşık tereyağı
- 1 adet sarımsak
- Tuz, kekik, tane karabiber
- 5 adet patates
- Kızartmak için sıvı yağ
Sosu için:
- 3 kaşık sıvı yağ
- 2 kaşık tereyağı
- 1 kaşık domates salçası
- Yarım çay bardağı su
- Tuz, kırmızı toz biber
Servis için:
- Sarımsaklı yoğurt
Nasıl yapılır?
- Etleri ince uzun doğrayın ve sıvı yağda kavurun. İçine doğranmış sarımsağı ekleyin.
- 1 çay bardağı sıcak su ekleyip karıştırın, tuz ve baharatları ekleyerek pişirin.
- Pişen etlere tereyağı ekleyip çevirdikten sonra altını kapatın.
- Patatesleri kibrit çöpü gibi ince doğrayın ve bol kızgın yağda kızartın.
- Sos için tereyağı ve sıvı yağı tavaya alıp eritmekle başlayın, ardından salça ve tuzu ekleyin.
- Yarım çay bardağı su ve kırmızı biber ekleyip kaynatın.
- Servis tabağına patatesleri alın, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin ve etleri ekleyin. Son olarak sosu üzerlerine dökerek servis edin.
Tatlı: Hindistan Cevizli Çikolatalı Pasta
Malzemeler:
- Keki için: 3 tane yumurta
- Yarım su bardağı şeker
- 3 yemek kaşığı dolusu un
- 2 yemek kaşığı kakao
- Yarım paket kabartma tozu
- Kreması için: 1 paket kremşanti
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- Yaklaşık 2 su bardağı hindistancevizi
- Üzeri için: 1 paket krema
- 1 paket bitter ya da sütlü çikolata
- Kek piştikten sonra ıslatmak için 1 çay bardağı soğuk süt
Nasıl yapılır?
- Kek için yumurta ve şekeri 3-4 dakika çırpın. Kuru malzemeleri eleyerek ekleyin ve kısaca mikserle çırpmaya devam edin.
- 24 cm’lik yuvarlak kalıbınıza harcı dökün. Tabanına pişirme kâğıdı koymayı unutmayın veya yağlayın.
- Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 20-25 dakika pişirin. Ucu sivri bir bıçakla kontrol edin, temiz çıkıyorsa keki fırından çıkarın ve soğutun.
- Keki çöp şiş ya da kürdan ile delip soğuk sütü üzerine dökün.
- Kremayı hazırlamak için kremşantiyi, üzerinde yazan süt oranına göre çırpın. Pudra şekerini ve hindistancevizini ekleyin.
- Kremayı kekin üzerine alın ve düzgün bir yüzey oluşturun.
- Çikolata ve kremayı benmari usulü eritip, oda ısısına geldikten sonra pastanın üzerine dökün.
- Pastayı buzdolabında bekletin ve soğuk servis edin. Afiyet olsun!