17. Gün Sahur Menüsü
Günün sahur menüsünün 17. gününde yine doyurucu ve susatmayacak lezzetlere odaklandık. Bu kez, nefis bir patatesli çörek tarifi sunarak, sofralarımızı şenlendireceğiz. Aynı zamanda, hafif bir başlangıç olarak peynir salatası tarifi ile menüyü zenginleştirdik. Özellikle, susatmayacak olan Ramazan şerbeti ile oruç dönemini rahatça geçirebilir, bu özel günlerin tadını çıkarabilirsiniz. İşte detaylı 17. gün sahur menüsü…
Patatesli Çörek Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet patates
- 2 yumurta
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 su bardağı lor peyniri
- 1 tepeleme çay kaşığı karbonat
- 1 avuç ince kıyılmış dereotu
- 2 çay kaşığı tuz
- Üzeri için haşhaş tohumu
Nasıl yapılır?
- Patatesleri küp küp doğrayıp haşlayın ve suyunu süzün.
- Yumurtaları bir kasede çırpın.
- Süt ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin.
- İnce kıyılmış dereotunu ilave edin.
- Elenmiş un, tuz ve karbonatı ekleyip güzelce karıştırın.
- Haşlanmış patatesleri ve lor peynirini ekleyip iyice harmanlayın.
- Karışımı yağladığınız 23×30 cm’lik bir fırın kabına yerleştirip üzerini düzleyin.
- Üzerine haşhaş tohumlarını serpiştirin.
- Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, üzeri altın rengi alana dek pişirin.
Peynir Salatası
Malzemeler:
- 250 g beyaz peynir
- 2 adet domates
- 2 adet salatalık
- 1 adet yeşil sivri biber
- 1 avuç kıyılmış dereotu
- 1 avuç kıyılmış maydanoz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Nasıl yapılır?
- Peyniri küp küp doğrayın ve bir kaseye alın.
- Salatalıkları soyup doğrayın ve ekleyin.
- Domatesleri küp küp doğrayarak karışıma dahil edin.
- Biberin çekirdeklerini çıkarıp ince ince doğrayın ve salataya ekleyin.
- Tüm malzemeleri derin bir kaseye alarak güzelce karıştırın.
- Üzerine zeytinyağı ve pul biberi ekleyerek servis yapın.
Susatmayan Ramazan Şerbeti Tarifi
Malzemeler:
- 500 g kırmızı erik
- 250 g vişne
- 2 su bardağı şeker
- 1 kabuk tarçın
- 4-5 adet karanfil
- 1 silme çay kaşığı yenibahar
- 1 silme çay kaşığı zencefil
- 10-15 kakule tohumu (kapsülün içinden çıkan miniklerden)
- 4 litre su
Nasıl yapılır?
- Vişne ve eriklerin saplarını ayıklayıp bol suyla yıkayın.
- Eğer erikler büyükse dörde bölerek hazırlayın.
- Tüm meyveleri bir tencereye alıp üzerine 2 litre su ekleyin.
- Tarçın, karanfil, kakule, zencefil ve yenibaharı ilave edip meyveler yumuşayana kadar kaynatın.
- Ateşten alıp, meyveler içinde bekleyerek ılınmasını sağlayın.
- Ilındıktan sonra bir tülbent ile süzerek posasından ayırın.
- Kalan 2 litre suyu ekleyin ve şekeri ilave ederek eriyene kadar karıştırın.
- Soğuk servis yaparak ferahlatıcı bir içecek elde edin.
Afiyet olsun!