17. Gün İftar Menüsü
Ramazan ayının 17. gününde, sofralarınızı şenlendirecek lezzetli tarifleri sizlerle paylaşıyoruz. Bu menüde, başlangıç olarak pirinçli yoğurt çorbası, ara sıcak olarak zeytinyağlı kuru patlıcan dolması ve ana yemek olarak mantarlı et sote tariflerine yer verdik. Tatlı olarak ise pratik ve lezzetli bir seçenek olan fincanda kadayıf tatlısı ile günü sonlandırıyoruz. İşte detaylı tariflerimiz…
Çorba: Pirinçli Yoğurt Çorbası
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1/2 su bardağı normal yoğurt
- 3,5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Nasıl yapılır?
Orta boy bir tencereye pirinçleri alıp üzerine suyu ekleyin. Kısık ateşte, pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir kapta süzme yoğurt, normal yoğurt ve unu karıştırarak çırpın. Unun topaklanmamasına dikkat edin. Pişen pirinçlerin suyundan bir kepçe alarak yoğurtlu karışıma ekleyin ve iyice yedirin. Bu işlemi birkaç kepçe ile tekrarlayın. Ocaktaki pirinçlerin üzerine yoğurtlu karışımı ince bir ip gibi dökerek karıştırın. Tüm yoğurdu ekledikten sonra çorba kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Kıvam yoğun gelirse biraz su ilave edebilirsiniz. Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin. Tereyağını ayrı bir tavada eritip üzerine kuru naneyi ekleyin ve hafifçe kavurun. Elde ettiğiniz sosu çorbanın üzerine gezdirerek sıcak servis edin.
Ara Sıcak: Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Malzemeler:
- 25 adet kurutulmuş dolmalık patlıcan
- 4-5 adet soğan
- 3 baş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 su bardağı sıcak su
- Karabiber, kırmızıbiber, yenibahar, tuz
- 2 limonun suyu
- Yeterince su
Nasıl yapılır?
Kuru patlıcanları bir gece önceden kaynar suya koyarak yumuşamasını sağlayın. İç harcı için, doğranmış soğan ve sarımsakları zeytinyağında kavurun. Salçaları ekleyip karıştırdıktan sonra yıkanmış pirinci ilave edin. Sıcak su, baharatlar, tuz ve şekeri ekleyip pirinç suyu çekene kadar pişirin. Hazırladığınız harcı patlıcanların içine, üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Dolmaları tencereye dizip üzerlerine hafifçe tuz serpin. Dolmaların üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip 20 dakika pişirin. Limon suyu ekledikten sonra 10 dakika daha pişirin ve ılık servis yapın.
Ana Yemek: Mantarlı Et Sote
Malzemeler:
- 400 gram dana eti
- 1 adet rendelenmiş domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 250 gram mantar
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Nasıl yapılır?
Mantarları ıslak bir bezle silip saplarını çıkararak ince doğrayın. Etleri jülyen biçiminde kesin ve soğanları da ince doğrayın. Zeytinyağını bir tavada ısıtıp soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar soteledikten sonra kısık ateşe alın ve etleri ilave edin. Etler piştikten sonra rendelenmiş domatesi ekleyin ve tavanın kapağını kapatın. Etler suyunu çekince mantarları ve rendelenmiş sarımsakları ekleyin. Yüksek ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Gerekirse biraz daha zeytinyağı ekleyin. Mantarlar piştikten sonra tuz ve baharatları ekleyin, karıştırın ve sıcak servis edin.
Tatlı: Cevizli Fincan Kadayıf
Malzemeler:
- 600 gram tel kadayıf
- 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 su bardağı kaymak
- 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Şerbeti için:
- 3 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
Nasıl yapılır?
Şerbet için bir sos tenceresinde şekeri ve suyu karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın. Tel kadayıfları geniş bir kaseye alıp üzerine eritilmiş tereyağını dökün. Kadayıfları parça parça ayırarak yağı yedirin. Ayrı bir kasede kaymak ve dövülmüş cevizi karıştırın. Bir kahve fincanına tel kadayıf koyup ortasını boş bırakın. Bu boşluğa kaymaklı ceviz karışımını yerleştirin ve üstünü kadayıf ile kapatın. Bu işlemi fırına gidecek kabın tamamını kaplayana kadar tekrarlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğumuş şerbeti sıcak kadayıfların üzerine dökün. Şerbetini çektikten sonra dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun!