16. Gün Sahur Menüsü
Ramazan ayının 16. gününde sahur için hem pratik hem de lezzetli tariflerle karşınızdayız. Sahura kalkmakta zorlananlar için mükemmel seçenekler sunan bu menüde, muhlama ve çiğ börek tarifleri ile birlikte ferahlatıcı kiraz suyu da yer alıyor. Bu tarifler gün boyu enerjinizi artıracak ve tok kalmanızı sağlayacak. İşte 16. gün sahur menüsü için detaylı tarifler ve gerekli malzemeler…
Muhlama Tarifi
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağı
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- 1 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı su
- 200 gram tel peyniri (arzuya göre kolot veya dil peyniri de kullanabilirsiniz)
Nasıl Yapılır?
- Tereyağını bir tavada eritin ve yakmamaya özen göstererek köpüklü bir kıvama getirin.
- Tereyağı iyice kızdığında mısır ununu ekleyin ve orta ateşte mısır ununu kavurmaya başlayın.
- Ayrı bir sos tenceresinde su ve süt karışımını birleştirip ısıtın.
- Sıcak su ve süt karışımını mısır unu ve tereyağının üzerine yavaşça ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Mısır unu ve süt karışımı kıvam almaya başladığında, tel peynirini ekleyin ve ocağın altını kısın.
- Peynirin erimesi için fazla müdahale etmeden küçük dokunuşlarla karıştırın.
- Peynir eridikten sonra tüm malzemeleri alt üst ederek karıştırın.
- Tereyağının üstte çıkmaya başlamasıyla muhlamanız servise hazır demektir.
Çiğ Börek Tarifi
Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 3 su bardağı un
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
İç Harcı İçin:
- 250 gram dana kıyma
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay bardağı su
Çiğ Börek (Çibörek) Tarifinin Püf Noktası:
Nasıl Yapılır?
- Hamuru hazırlamak için tüm malzemeleri bir kapta iyice yoğurun.
- Hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurlardan limon büyüklüğünde bezeler oluşturun.
- Ayrı bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve suyu iyice karıştırın.
- Bezeleri yuvarlak şekilde açın ve yarısına kaşığın ters kısmıyla kıymalı harçtan yayın.
- Çatal yardımıyla kapattığınız çiğ börekleri, kızgın yağda altın rengi olana kadar kızartın.
- Sıcak olarak servis edin.
Kiraz Suyu Tarifi
Malzemeler:
- 1 büyük kâse çekirdekleri çıkarılmış kiraz
- 1 su bardağı şeker
- 5 litre su
Nasıl Yapılır?
- Kirazları çekirdeklerinden ayıklayıp, büyük bir tencereye alın. Üzerine 2 litre su ekleyip kaynatın.
- Kaynattıktan sonra altını kapatıp, meyvelerin yumuşaması için bekleyin.
- Blenderi tencerenin içine alarak kirazları iyice ezin. Ardından 3 litre suyu ve 1 su bardağı şekeri ekleyin.
- Karışım kaynadıktan sonra altını kapatın ve üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alın.
- Hazırladığınız kiraz suyunu şişelere koyup, soğutun.
Afiyet olsun!