16. Gün İftar Menüsü
Ramazan ayının 16. gününde iftar menümüzle karşınızdayız. Menüde lezzetli ve hafif yemekler yer alıyor. İftarımıza ekşili köfte çorbası ile başlıyoruz. Onun ardından ara sıcak olarak sucuklu paçanga böreği sunuyoruz. Ana yemek olarak ise sağlıklı bir seçenek olan kabak yemeği tarifimizi paylaşıyoruz. Tatlı olarak da hafif ve lezzetli bir seçenek olan saray muhallebisi ile menümüzü sonlandırıyoruz. İşte detaylı olarak 16. gün iftar menümüz:
Çorba: Ekşili Köfte Çorbası
Malzemeler:
- Köftesi için:
- 300 gram dana kıyma
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 çay bardağı pirinç
- Suyu için:
- 4 adet domates (rendelenmiş)
- 2 adet patates (küp doğranmış)
- 2 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 diş sarımsak (doğranmış)
- 5 dal maydanoz (doğranmış)
- 1/2 adet limonun suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 litre su
Ekşili köfte çorbası tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle köfte harcı için gerekli malzemeleri bir kapta iyice yoğurun ve küçük parçalar alarak yuvarlayın.
- Yuvarladığınız köfteleri una bulayın ve fazla unu almak için bir tepside sallayın.
- Bir tencerede sıvı yağ ile un, doğranmış sarımsak, havuç ve patatesleri kavurun.
- Unun kokusu çıkınca rendelenmiş domates ve domates salçasını ekleyin.
- Sonrasında 2 litre su ve limon suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynayan çorbaya köfteleri ekleyin ve 10 dakika yüksek ateşte pişirin.
- Daha sonra kısık ateşte 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
- Servis etmeden önce doğranmış maydanozları ekleyebilirsiniz.
Ara sıcak: Sucuklu Paçanga Böreği
Malzemeler:
- 1 adet yufka
- 4 yemek kaşığı küp doğranmış sucuk
- 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- Kızartmak için sıvı yağ
Nasıl yapılır?
- Yufkayı üçgen parçalar halinde 8’e kesin.
- Bir yufka parçasını tezgaha serin ve üzerine az miktarda sıvı yağ sürün.
- Diğer yufka parçasını üzerine koyun. Eğer yufka kalınsa tek yufka kullanabilirsiniz.
- Yufkanın geniş kısmına 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ve 1 yemek kaşığı sucuk koyun.
- Yufkayı kenarlardan içe kıvırarak rulo şeklinde sarın ve uç kısmını su ile ıslatıp yapıştırın.
- Diğer yufka parçalarına da aynı işlemi uygulayın ve kızartın.
Ana yemek: Kabak Yemeği
Malzemeler:
- 5 adet kabak
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet domates
- 1 demet dereotu
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım yemek kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Nasıl yapılır?
- Soğanları ince ince doğrayıp bir tencereye alın.
- Kabakları kuşbaşı doğrayarak soğanların üzerine ekleyin.
- Doğranmış domatesleri de ekleyin.
- Son olarak salça, tuz ve zeytinyağını ekleyin ve karıştırmadan kısık ateşte 20 dakika pişirin.
- Piştikten sonra tencereyi hafifçe sallayarak karıştırın.
- Ocağı kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın. İsterseniz üzerine dereotu ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Saray Muhallebisi Tarifi
Malzemeler:
- 100 gram tereyağı
- 1 litre süt
- 4 kaşık tepeleme un
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 adet yumurta sarısı
Nasıl yapılır?
- Sütü bir tencereye koyup kısık ateşte ısıtın.
- Ayrı bir kapta yumurta sarısı ve şekeri karıştırın, ardından bu karışımı süte ilave edin.
- Şeker eridikten sonra ocağı kapatın, süt fazla ısınmamalıdır.
- Başka bir tencerede tereyağını eritip üzerine unu ekleyin ve kavurun.
- Kavurduğunuz una sütü ekleyin ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
- Muhallebi kıvamına geldikten sonra ocağı kapatıp vanilyayı ekleyin, 5-10 dakika karıştırarak soğutun.
- Bir borcam tepsiyi ıslatıp muhallebiyi dökün, üzerine dövülmüş cevizi serpiştirip buzdolabında soğutun.
- Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
- Hafif ve lezzetli olan saray muhallebisi, özellikle sütlü tatlı severler için vazgeçilmez bir tat. Pratik bir şekilde hazırlayıp sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.