15. Gün Sahur Menüsü
Günün sahur menüsünde, çıtır çıtır baklava yufkasından yapılan nefis börek tarifini paylaşıyoruz. Bunun yanı sıra, omlete farklı bir lezzet katacak waffle omlet ve ferahlatıcı çilek kompostosu tarifleri de yer alıyor. İşte hem pratik, hem lezzetli, hem de tok tutacak 15. gün sahur menüsü…
Baklava Yufkasından Börek Tarifi
Malzemeler:
- 1 paket baklavalık yufka
- 80 gr. tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- Yarım şişe maden suyu
İç Harcı için:
- 4 adet orta boy patates
- 250 gr. kıyma
- 3 adet orta boy soğan
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patatesleri kabukları ile haşlayın ve bir çatal yardımıyla ezin.
- Kıymayı tavaya alın ve suyunu çekene kadar pişirin. Ardından, 2 yemek kaşığı yağ ekleyip az miktarda kavurun.
- Küçük doğranmış soğanları ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Patatesleri, baharatları ve kalan yağı ekleyip iyice karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
- Tereyağı, zeytinyağı, süt, soda ve yumurtayı bir kapta çırparak sos hazırlayın.
- Baklavalık yufkaları 5’er adet gruplar halinde açın. İlk yufkanın üzerine sosu fırça ile az miktarda sürün. Bu işlemi 5 kat yufkaya uygulayın.
- Uzun kenarına hazırladığınız patatesli iç harcından koyarak kol böreği şeklinde sarın. Bu şekilde her bir yufkadan 4 parçaya keserek toplamda 32 adet kol böreği elde edebilirsiniz.
- Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine kalan sosu dökün.
- Bıçağınızla her parçayı 4 veya 5’e kesin. Önceden ısıtılmış 170-175 °C fırında pişirin. 10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Waffle Omlet Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- Dolmalık biber (isteğe bağlı)
- Soğan
- İstediğiniz herhangi bir sebze
- Tuz
- Karabiber
- 2 yemek kaşığı süt
Nasıl Yapılır?
- Sebzelerinizi küçük küpler halinde doğrayın. Bir kasede yumurtaları kırın, tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Sütü ekleyip iyice çırpın.
- Waffle makinanıza önce doğradığınız sebzeleri yerleştirin. Üzerine yumurtalı karışımı dökün.
- İsteğe göre peynir veya taze otlarla süsleyerek servis yapın.
Çilek Kompostosu
Malzemeler:
- 1 kilo çilek
- 1,5 litre su
- 1 bardak şeker
Nasıl Yapılır?
- Şeker ve suyu tencereye alarak şeker eriyene kadar karıştırın.
- Çilekleri temizleyip ikiye bölerek şekerli suya ekleyin. 5-10 dakika boyunca çilekler yumuşayana kadar pişirin.
- Pişen kompostoyu soğuması için bekletin ve soğuk olarak servis yapın.