14. Gün Sahur Menüsü
Ramazan ayının 14. gününde sahura kalkmakta zorlananlar için hem pratik hem de lezzetli tarifler sunuyoruz. Bu menüde yer alan Muhlama ve Çiğ Börek tarifleri, sizi gün boyunca tok tutacak. Ayrıca, ferahlatıcı bir içecek olarak hazırladığımız Kiraz Suyu, susamanızı engelleyecek ve gün boyunca enerjinizi artıracaktır. İşte bu özel 14. gün sahur menüsü için detaylı tarifler ve malzemeler…
Muhlama Tarifi
- Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağı
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- 1 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı su
- 200 gram tel peyniri (arzuya göre kolot veya dil peyniri de kullanılabilir)
- Nasıl Yapılır?
- Tereyağını tavada eritin ve yakmadan köpüklü bir kıvama getirin.
- Tereyağı kızgın hale geldiğinde mısır ununu ekleyin ve orta ateşte mısır ununu güzelce kavurun.
- Ayrı bir sos tenceresinde su ve süt karışımını iyice karıştırarak ısıtın.
- Sıcak su ve süt karışımını, mısır unu ve tereyağının üzerine yavaşça ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Mısır unu ve süt karışımı kıvam almaya başladığında, tel peynirini ekleyin ve ocağın altını kısın.
- Peynirin erimesi için fazla müdahale etmeden küçük dokunuşlar yapın.
- Peynir eridikten sonra tavadaki tüm malzemeyi alt üst ederek karıştırın.
- Tereyağı yüzeye çıkmaya başladığında, muhlamanız hazır demektir.
Çiğ Börek Tarifi
- Malzemeler:
- Hamuru İçin:
- 3 su bardağı un
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- İç Harcı İçin:
- 250 gram dana kıyma
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay bardağı su
- Nasıl Yapılır?
- Hamuru hazırlamak için tüm malzemeleri bir kapta iyice yoğurun.
- Hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurlardan limon büyüklüğünde bezeler hazırlayın.
- Ayrı bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve suyu iyice karıştırın.
- Bezeleri yuvarlak şekilde açın ve yarısına kaşığın ters kısmıyla kıymadan yayın.
- Çatal yardımıyla kapattığınız çiğ börekleri, kızgın yağda altın rengi olana kadar kızartın.
- Sıcak olarak servis edin.
Kiraz Suyu Tarifi
- Malzemeler:
- 1 büyük kâse çekirdekleri çıkarılmış kiraz
- 1 su bardağı şeker
- 5 litre su
- Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kirazları çekirdeklerinden ayıklayıp, büyük bir tencereye alın.
- 2 litre suyu ekleyip kaynatın.
- Kaynattıktan sonra altını kapatarak meyveler yumuşayana kadar bekleyin.
- Blenderi tencerenin içine alarak karışımı püre haline getirin.
- Ardından 3 litre su ve 1 su bardağı şekeri ekleyin.
- Kaynadıktan sonra altını kapatın ve bu sırada üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alın.
- Hazırladığınız içeceği şişelere koyup, soğutun.
Afiyet olsun!