14. Gün Sahur Menüsü
Günün sahur menüsünde hem pratik hem de doyurucu tarifler sunarak, sizi gün boyu tok tutacak lezzetler hazırladık. 14. gün sahur menüsünde; nefis katmer poğaça, mantarlı ve biberli omlet, ayrıca serinletici elma kompostosu tariflerine yer verdik. Katmer poğaçayı isterseniz çikolata ezmesi ile de zenginleştirebilirsiniz. Elma kompostosu ise susamanızın önüne geçerek, sahurda enerji depolamanıza yardımcı olur. İşte 14. gün sahur menüsü detayları:
Katmer Poğaça Tarifi
Malzemeler:
- 1 yumurta (sarısı ve akı ayrılarak)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 su bardağı süt
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı şeker
- Kıvamına göre un
- Çörek otu veya susam (üzeri için)
İçine:
- Tereyağı
- Peynir
Nasıl yapılır?
- Öncelikle yarım çay bardağı ılık suyun içinde mayayı eritin. Üzerine süt, yumurta akı, şeker, sıvı yağ ve tuzu ekleyin.
- Karışımı iyice çırparak, yapışkan kıvamda olmayacak şekilde yumuşak bir hamur elde etmek için un ekleyin.
- Hamuru 8 eşit parçaya bölün ve her birini tabak büyüklüğünde açın. Üstlerine tereyağı sürerek açtığınız hamurları üst üste dizin. En son hamurun üstünü yağlamayın.
- Daha sonra hamuru ezmeden 65 cm kadar açın ve 16 dilime ayırın.
- Hamur dilimlerinin geniş kısmına iç malzemeyi koyup rulo şeklinde sarın. 30 dakika kadar mayalanmasını bekledikten sonra yağlanmış tepsiye poğaçaları dizin. Üzerine yumurta sarısını sürün.
- Dilerseniz çörek otu veya susam serpip, 180 derecelik fırında altın rengi alana kadar pişirin.
- Sıcak servis etmenizi öneririm.
Mantarlı ve Biberli Omlet
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- Yarım kırmızı biber
- Yarım yeşil köy biberi
- Yarım sarı kapya biber
- 1 kase ince doğranmış kültür mantarı
- Tereyağı
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Öncelikle iç harcı için biberleri ve mantarları doğrayarak hazırlayın.
- Bir tavaya az miktarda tereyağı ekleyin ve biberleri hafifçe sotelenmeye bırakın.
- Daha sonra mantarları da ekleyerek, mantarlar suyunu salıp diriliğini kaybedene kadar sotelemeye devam edin.
- Sebzeler hazır olduktan sonra, bir kasede yumurtaları çırpın ve tuzunu ayarlayın.
- Omlet tavasını hafifçe yağlayın ve çırpılmış yumurtaları tavaya dökerek yayılmasını sağlayın.
- Yumurtalar hafif pişmeye başladığında, iç harcı yumurtaların yarısına yayarak koyun. Diğer yarısını spatula ile kapatın.
- Birkaç dakika pişirdikten sonra ocaktan alabilirsiniz. Sıcağıyla servis etmenizi öneririm. Şimdiden afiyet olsun.
Elma Kompostosu
Malzemeler:
- 4 adet elma
- 6 su bardağı su
- 1,5 çay bardağı toz şeker
- 3-4 diş karanfil
- 1 adet çubuk tarçın
Nasıl yapılır?
- Elmaları iyice yıkayın, soyun ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra küpler halinde doğrayın.
- Tencereye doğranmış elmaları, limon suyunu, 2-3 adet elma kabuğunu, suyu, karanfil ve tarçını ekleyin. Elmaları yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Elmalar yumuşadıktan sonra toz şekeri ekleyin ve dikkatlice karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.
- Hoşafı tencerede oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin.
- Buzdolabına kaldırarak soğuk servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!