14. Gün İftar Menüsü
Ramazan ayının 14. gününde, iftar sofralarınızı zenginleştirecek özel tariflerle karşınızdayız. Bugün sizlere lezzetli bir çorba, doyurucu bir ana yemek, hafif bir ara sıcak ve tatlı olarak da muhteşem bir seçenek sunuyoruz. İşte 14. gün iftar menüsü:
Çorba: Yayla Çorbası
Malzemeler:
- 1 küçük fincan pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım küçük fincan un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
Nasıl yapılır?
- Öncelikle suyu, sıvı yağı, tuzu ve pirinçleri bir tencereye alın. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Ayrı bir kapta, yoğurt, yumurta ve unu 1 su bardağı su ile çırpın.
- Pirinçler piştikten sonra, çırptığınız yoğurtlu karışımı hızlıca ekleyin ve kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
- Daha sonra kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirin. Ayrı bir tavada eritilmiş tereyağına nane ekleyip, çorbanın üzerine dökün.
- Çorbanızı ara sıra karıştırarak, sıcak servis yapın.
Ara Sıcak: Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Malzemeler:
- Salamura bağ yaprağı (istenilen miktarda)
- Zeytinyağı
İçi için:
- 2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı sıcak su
- 2-3 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz, karabiber, nane, pul biber
Üzerine dilimlemek için:
- Limon
Nasıl yapılır?
- Öncelikle iç harcını hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayın ve bir miktar zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
- Pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından salçayı ekleyip baharatları ilave edin ve karıştırın.
- Sıcak suyu ekleyip pirinçlerin suyu çekmesini bekleyin. İç harç hazır olunca dinlenmeye bırakın.
- Bağ yapraklarını kaynayan suya atarak hafif yumuşatın ve süzgece alın.
- Sarmaları yaparken, bağ yaprağının parlak yüzü alta gelecek şekilde harçla doldurup sarın ve tencereye dizin.
- Üzerine zeytinyağı döküp tuz serpin. Geçmeyecek kadar sıcak su ekleyin ve limon dilimleri koyarak pişirin.
- Yaklaşık 30-35 dakika pişirdikten sonra dinlendirin ve servis yapın.
Ana Yemek: Avcı Kebabı
Malzemeler:
- Köfte harcı için:
- 300 gr kıyma
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- 1 orta boy soğan rendesi
- 1 tatlı kaşığı köfte baharatı
- Tuz, karabiber
- Sebzeler için:
- 2 adet orta boy patates
- 2 adet havuç
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kapya kırmızı biber
- 10 tane arpacık soğan
- Kızartmak için:
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Üzerine:
- 1 kase bezelye konservesi
- Sosu için:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 yemek kaşığı domates sosu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 buçuk su bardağı sıcak su (300ml)
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 dolu çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
- Misket şeklinde köfteleri yuvarlayın ve bir kenara alın.
- Patatesleri, havuçları ve biberleri doğrayın. Tüm sebzeleri sıvı yağda hafif kızartın.
- Köfteleri de hafifçe kızartın. Arpacık soğanları da soteleyin.
- Sos için malzemeleri bir tencerede bir araya getirip kaynatın.
- Fırın kabına kızarttığınız tüm malzemeleri yerleştirin ve üzerine sosu dökün.
- 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Tatlı: Magnolia Tatlısı
Malzemeler:
- 1 paket tahıllı bisküvi ya da bebek bisküvisi
- Fındık (ezilmiş)
- Çilek
- Muz
Muhallebisi için malzemeler:
- 1 litre süt
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı un
- 1 bardak şeker
- 1 yumurta sarısı
- Krema
- Vanilya
Magnolia tatlısı nasıl yapılır?
- Öncelikle muhallebiyi hazırlamak için, krema hariç tüm malzemeleri derin bir tencereye koyun ve karıştırarak pişirin.
- Muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatın ve kremayı ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Bisküvileri toz haline getirip tatlı kaselerinin içine bir kaşık muhallebi, ardından toz bisküvi ekleyin.
- Araya dilimlenmiş çilek ekleyerek katmanları oluşturun. Üstüne muz dilimleri koyabilirsiniz.
- Buzdolabında en az 1 saat beklettikten sonra, ezilmiş fındık ile süsleyerek servis yapın.