10. Gün İftar Menüsü
Günün iftar menüsünde, pratik ve çabuk hazırlayabileceğiniz lezzetli tarifler bir araya geldi. 10. gün iftar menüsünde; kremalı domates çorbası, ara sıcak olarak kabak kızartması, ana yemek olarak tencerede köfteli patates ve tatlı olarak kadayıflı paşa sarması tariflerini paylaşıyoruz. İşte bu özel menü için malzemeler ve yapılış detayları…
Çorba: Kremalı Domates Çorbası
Malzemeler:
- 4 adet büyük domates
- 1 büyük kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı salça
- 5 su bardağı sıcak su (1 litre)
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- Kırmızı toz biber, sebzeli çeşni baharat, tuz, kuru fesleğen
- 100 ml sıvı krema
Nasıl yapılır?
Tencereye sıvı yağı ekleyin ve 4 parçaya bölünmüş soğanı 5 dakika kadar kavurun. Ardından, küçük doğranmış sarımsakları ilave ederek birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri ekleyin ve domatesler yumuşayana kadar pişirin. Baharatları ilave ettikten sonra sıcak suyu ekleyip karıştırın. Kapağını kapatıp 10 dakika pişirin. Karışımı blender ile güzelce ezin ve ardından kremayı ekleyin. 5 dakika daha pişirip sıcak servis edin.
Ara Sıcak: Kabak Kızartması
Malzemeler:
- 4 adet kabak
- 125 gram un (1 su bardağından 1 parmak az)
- 2,5 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz (isteğe bağlı azaltılabilir veya arttırılabilir)
- 1 çimdik beyaz biber
- 1 çimdik paprika biber
- 1 su bardağı kızartma yağı
Nasıl yapılır?
Kabakları fırçalayarak yıkayın ve kabuklarını soymadan sap kısmını kesin. Enine ortadan ikiye bölüp boyuna ince dilimler kesin. Kızartma tenceresinde yağı kızdırın. Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırın. Beyazını ayrı bir kapta köpürtün, sarısını un, süt, kabartma tozu ve baharatlarla karıştırın. Köpüren beyazı diğer karışıma ekleyin ama çok karıştırmayın. Kabak dilimlerini bu hamura bulayıp iyice kızmış yağa atın. Altın rengi olana kadar kızartın. Fazla yağını kağıt havlu üzerinde emdirdikten sonra servis tabağına alın.
Ana Yemek: Tencerede Köfteli Patates
Malzemeler:
- 3 adet orta boy patates
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı ılık su
- 3 adet orta boy yeşil biber
- 1 adet orta boy domates
Köfte içi için:
- 350 gram köftelik kıyma
- 1 adet küçük boy yumurta
- 1 adet küçük boy soğan
- 1 dilim ekmek içi
- 1 tutam maydanoz
- Tuz
- Karabiber, kekik, kimyon
Nasıl yapılır?
Derin bir kapta 350 gram kıymayı alın. Üzerine yumurtayı kırın. İnce kıyılmış soğan, maydanoz ve ufalanmış ekmek içini ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve kekik ile tatlandırın. Harcı 5 dakika boyunca yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve oval şekil verin. 3 adet orta boy patatesin kabuklarını soyup halkalar halinde kesin. Yeşil biberleri ortadan ikiye bölün ve domatesleri doğrayın. Geniş bir tencerenin tabanına patates halkalarını dizin. Üzerine köfteleri ve biber ile domatesleri yerleştirin. Bir kapta yarım yemek kaşığı domates salçasını 1 su bardağı ılık su ile karıştırıp tuz ekleyin. Salçalı karışımı tencerenin üzerine dökün ve kapağını kapatın. Kaynama başladıktan sonra ocağın altını kısın ve yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Tatlı: Kadayıflı Paşa Sarması
Malzemeler:
- 300 gram kadayıf
- 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
Muhallebisi için:
- 1 litre süt
- 4 yemek kaşığı un
- 7 yemek kaşığı toz şeker
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilin
İçi için:
- 1 kase dövülmüş ceviz içi
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı file antep fıstığı
- 8 yarım ceviz içi
Nasıl yapılır?
Kadayıfları elinizle küçük parçalara ayırın. Tereyağını tencerede eritin ve kadayıfları ekleyin. Kadayıflar altın rengi olana kadar kavurun. Kavrulan kadayıfları küçük boy fırın tepsisine bastırarak yayın. Bir tencerede sütü, şekeri, unu, vanilini ve tereyağını karıştırıp ocağa alın. Göz göz kaynayıp muhallebi kıvamı alana kadar pişirin. Oda sıcaklığına gelene kadar muhallebiyi yaklaşık 10 dakika çırpın. Ilınan muhallebiyi kadayıfların üzerine eşit şekilde yayın ve tepsiyi hafif sallayarak üzerini düzeltin. Soğuduktan sonra tatlıyı buzdolabında en az bir saat bekletin. Soğuyup katılaşan tatlıyı 8 eşit parça olacak şekilde kesin. Uç kısımlarına ceviz koyup spatula yardımıyla rulo yapın. Üzerini file fıstık ve cevizle süsleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!