10. Gün İftar Menüsü
Bu günkü iftar menümüzde, sofralarınızı zenginleştirecek ve damaklarınızı şenlendirecek dört lezzetli tarif bulunuyor. Çorba olarak besleyici ve hafif kabak çorbası, ara sıcak olarak çıtır çıtır sucuklu paçanga böreği, ana yemek olarak doyurucu ve lezzetli mantarlı et sote ve tatlı olarak da geleneksel şekerpare tarifine yer verdik. Bu enfes tarifleri mutlaka deneyin ve iftar sofralarınızı bu lezzetlerle süsleyin. İşte detaylı tarifler:
Çorba: Kabak Çorbası
Malzemeler:
- 2 adet kabak
- 2 adet soğan
- 1 adet domates
- 2 kapya biber
- 2 yemek kaşığı bulgur veya kinoa
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir miktar nane, dereotu ve maydanoz
- Tuz, kimyon, karabiber ve sarımsak
Yapılışı:
Öncelikle tüm sebzeleri iyice yıkayın. Yıkadığınız sebzeleri büyük parçalar halinde kestikten sonra hepsini bir tencereye alın ve üzerine 2-3 su bardağı su ekleyin. Sebzeler iyice haşlandıktan sonra, bir blender yardımıyla pürüzsüz bir hale getirin. Dilediğiniz baharatları ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak servis yapabilirsiniz.
Ara Sıcak: Sucuklu Paçanga Böreği
Malzemeler:
- 1 adet yufka
- 4 yemek kaşığı küp doğranmış sucuk
- 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
Yufkayı üçgen olacak şekilde 8 parçaya kesin. Bir yufka parçasını tezgah üzerine serin ve üzerini az miktar sıvı yağ ile yağlayın. İkinci yufka parçasını üstüne koyun. Eğer yufkanız kalınsa tek bir yufka parçası kullanabilirsiniz. Geniş kısma 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ve 1 yemek kaşığı küp doğranmış sucuk ekleyin. Yufkayı kenarlardan içe doğru kıvırarak rulo şeklinde sarın ve uç kısmını su ile ıslatın. Diğer yufka parçalarına da aynı işlemi yapın. Kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın.
Ana Yemek: Mantarlı Et Sote
Malzemeler:
- 400 gram dana eti
- 1 adet rendelenmiş domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 250 gram mantar
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı:
Mantarları nemli bir bezle silerek temizleyin, saplarını çıkarın ve ince dilimleyin. Etleri jülyen şeklinde doğrayın. Bir tavaya zeytinyağını ekleyerek soğanları ilave edin ve pembeleşene kadar kavurun. Ardından etleri ekleyip karıştırarak pişirin. Üzerine rendelenmiş domates ve salçayı ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin. Etler suyunu çektiğinde mantarları ve rendelenmiş sarımsakları ekleyin. Tüm malzemeleri yüksek ateşte karıştırarak pişirin. Son olarak tuz ve baharatları ekleyip sıcak servis yapın.
Tatlı: Şekerpare
Malzemeler:
- 1 paket oda sıcaklığında tereyağı
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 çay bardağı irmik
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Yaklaşık 4 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Fındık (üstü için)
Şerbet İçin:
- 3 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki margarini bir kaba koyun ve üzerine yumurtaları kırın. İrmik, şeker, hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Hamur kıvamına geldiğinde ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Fırın tepsisini yağlayarak şekerpareleri yerleştirin ve üzerlerine birer fındık yerleştirin. Şerbet için su ve şekeri kaynatın, ardından limonu ekleyip bir süre daha kaynatın. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve şekerpareleri üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine ılık şerbeti dökün ve şerbetin çekmesi için bir süre bekletin.
Afiyet olsun!